Energetika.ba
U fazi izrade

ZDK: Osigurano 330.000 KM za registar kućnih ložišta

Autor: Energetika.ba
ZDK: Osigurano 330.000 KM za registar kućnih ložišta
Kućna ložišta / Ilustracija

"Registar kućnih ložišta Zeničko-dobojskog kantona, koji rade stručnjaci Centra za okoliš ZDK pri Institutu 'Kemal Kapetanović' iz Zenice, bit će izrađen do kraja ove godine", najavio je danas direktor te ustanove Mustafa Hadžalić.

Pomenuti institut djeluje kao organizaciona jedinica Univerziteta u Zenici pa novac za opremanje i kadrovsko jačanje Centra osigurava Vlada ZDK, čiji je resorni ministar okoliša Adnan Šabani danas posjetio tu ustanovu te razgovarao sa vodećim ljudima Centra i Instituta.

"Mi smo u fazi izrade Registra kučnih ložišta u ZDK-u, kojim će biti obuhvaćene sve općine i gradovi na nivou ZDK-a. Biće registrovana kućna ložišta, njihove emisije u zrak i potrebe za ulaganjem da bi se smanjile emisije te da bi se doveo kvalitet zraka u nekakav bolji nivo. Registar je proizašao iz Akcionog plana, koji smo napravili ranije i kojim su propisane određene mjere i određeni projekti koji se trebaju uraditi da bi kvalitet zraka u ZDK došao na bolji nivo", kazao je Hadžalić.

Usvajanjem Plana utroška sredstava na UNZE-u, dodaje, palnirano je da će “za nekih osam do 10 mjeseci, odnosno do kraja godine”, izraditi Registar kućnih ložišta ZDK-a.

Institutu su, napominje, neophodna finansijska sredstva za “finansiranje spoljnih saradnika, za izradu numerike i određenih simulacija i snimanja”.

"Ovo je drugi radni sastanak, kako sam ja na mjestu ministra okoliša. Prije, nekih tri mjeseca, dogovorili neke stvari. Prije, nekih 15-ak dana, na Vladi ZDK usvojen je prijedlog za izdvajanje 330.000 KM za izradu ovog registra kućnih ložišta. To je veoma važno za cijeli kanton, a posebno za Grad Zenicu, jer svi znamo kakva je kvaliteta zraka u Zenici", kazao je ministar Šabani.

Napominje kako su današnji sastanak i organizirali s ciljem da dobiju informacije koji su rokovi te za koliko će vremena dobiti pomenuti registar, nakon čega će odrediti daljnje aktivnosti unutar tog ministarstva.

Centar za okoliš ZDK-a u gradovima i općinama tog kantona ima instaliranih osam stacionarnih uređaja za monitoring zraka, a posjeduju i jedan mobilni uređaj.