Energetika.ba
Novosti

Zelena energija i urbana mobilnost u Brčkom

Autor: Energetika.ba
Zelena energija i urbana mobilnost u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, dogradonačelnik Anto Domić, potpredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović i zastupnica u Skupštini Milijana Simić najavili su u četvrtak konferenciju "Zelena energija i urbana mobilnost" koja će se održati 23. i 24. novembra u Brčkom, a koja će okupiti eksperte iz područja ekologije, privrede i ekonomije.

Nišić je podsjetio je da je u Distriktu održano nekoliko konferencija posvećenih energetskoj učinkovitosti i urbanoj mobilnosti, priopćeno je iz brčanske Vlade.

- Na ovoj konferenciji očekuje se prisustvo eksperata iz područja ekologije, privrede, ekonomije te predstavnika međunarodne zajednice, gdje će se ovo područje predstaviti kao strateški cilj Distrikta. Brčko prati put Pariškog sporazuma i Sofijske deklaracije čiji je potpisnik BiH – kazao je gradonačelnik Brčkog.

Podsjetio je da je Distrikt do sada usvojio nekoliko zakona iz ovog područja, i to: Zakon o električnoj energiji, Zakon o električnoj učinkovitosti te Zakon o obnovljivom izvoru energije.

- Međutim, nedostaje 13 podzakonskih akata koji bi trebali biti ugrađeni po prijedlogu Vlade, odnosno resornih ministarstava, a čiji je cilj dekarbonizacija i demokratizacija energetskog sektora, odnosno da se s tradicionalnih izvora energije pređe na izvore energije čiji marginalni učinak nije štetan po ekologiju te je i daleko jeftiniji - kazao je Nišić.

Naglasio je i važnost decentralizacije energetskog sektora, odnosno da građani, energetske zadruge i lokalna zajednica mogu biti proizvođači struje za vlastite potrebe, a ako ostvare veću proizvodnju struje da je mogu isporučivati u mrežu, odnosno prodavati je.

- Brčko treba postati energetski učinkovit, ali i neovisan. Imamo velike potencijale s obzirom na geografsku širinu i klimu, te je solarna energija nešto što možemo u najvećem postotku eksploatirati. Distrikt ima ulogu biti komplementaran s okruženjem, jer ovo je zadatak regije i nastojat ćemo ubrzati ovaj proces, posebno jer će se u dogledno vrijeme početi naplaćivati porez na ugljik gdje će struja biti značajno skuplja. Naš zadatak je pratiti strategiju Europske unije - kazao je Nišić.

Govoreći o urbanoj mobilnosti, gradonačelnik je kazao kako se moraju stvoriti zakonske pretpostavke da se umanji broj vozila i preći na alternativne načine prijevoza, što podrazumijeva promjenu prometnog dizajna grada i prilagođavanje cestovne infrastrukture biciklistima.

- Mi ćemo ovo morati shvatiti kao veliki zadatak i potrudit ćemo se da zajedno s državom i entitetima budemo u funkciji zdravog okoliša i zdrave Europe - zaključio je Nišić.

Dogradonačelnik Anto Domić dodao je kako je cilj konferencije podizanje svijesti na svim nivoima o potrebi promjene navika i načina života, istaknuvši da je ovo prilika za novi iskorak u privrednom sektoru.

Zastupnica u Skupštini Distrikta Milijana Simić naglasila je važnost ove konferencije, kazavši da je Brčko u posljednjih godinu dana napravio važne korake na ovom polju.

Organizatori konferencije su Vlada i Skupština Brčkog i Zeleni klub državnog Parlamenta uz podršku GIZ-a.

(Energetika.ba)