Energetika.ba
Novosti

Zemljotres u Japanu stvorio pritisak na ponovno pokretanje nuklearnih elektrana

Autor: Energetika.ba
Zemljotres u Japanu stvorio pritisak na ponovno pokretanje nuklearnih elektrana
Foto: X

Snažan potres koji je pogodio zapadnu obalu Japana na Novu godinu naglasio je izloženost zemlje prirodnim katastrofama, bacivši novu sumnju u nastojanje da se njeni nuklearni kapaciteti ponovo pokrenu.ja

Nuklearne elektrane pune su obale planinskog Japana, koji je zbog svoje lokacije na seizmički aktivnom "vatrenom prstenu" oko Tihog okeana podložan potresima i cunamijima.

Zemljotres magnitude 7,6 u ponedjeljak, koji je ubio više od 80 ljudi u regiji Hokuriku, uništio infrastrukturu i ostavio domove bez struje, pogodio je nekoliko dana nakon što su regulatori ukinuli zabranu rada nuklearne elektrane Tokyo Electric (9501.T) Kashiwazaki-Kariwa. prenosi Reuters.

Tepco se nada da će dobiti lokalnu dozvolu za ponovno pokretanje elektrane, koja je udaljena oko 120 kilometara od epicentra potresa i van mreže je od 2012. godine. Kompaniji je 2021. zabranjeno da radi na elektrani zbog kršenja sigurnosti, uključujući propust u zaštiti nuklearnih materijala, piše Reuters.

"Javnost Japana još uvijek je općenito manje pozitivna prema nuklearnoj energiji sada nego što je bila prije katastrofe u Fukušimi", napisali su analitičari Rystad Energya u bilješci klijenta.

„Kao rezultat toga, javno raspoloženje – i potencijalno vladina politika – vjerovatno će biti osjetljivi na sve nove poremećaje u elektrani uzrokovane najnovijim potresom ili bilo kojim budućim potresom.

Japan je planirao postupno ukidanje nuklearne energije nakon cunamija u martu 2011. i pada u Fukušimi, ali rastuće cijene energije i ponovljeni pad energije doveli su do pomjeranja ka ponovnom pokretanju neaktivnog kapaciteta i razvoju reaktora sljedeće generacije.

Nakon potresa 1. januara, Tepco je izvijestio da se voda izlila iz bazena nuklearnog goriva u fabrici Kashiwazaki-Kariwa - najvećem na svijetu - ali je rekao da su nivoi radijacije normalni.

"Građani su smatrali da bi Tepco vjerovatno mogao ponovo pokrenuti reaktore do kraja 2024. godine, ali izgleda da je ovaj zemljotres ponovo probudio osjećaj straha", rekao je Yukihiko Hoshino, član gradske skupštine Kashiwazaki koji se protivi ponovnom pokretanju elektrane.

Upozorenje o cunamiju od ponedjeljka podsjetilo ga je na katastrofu u Fukušimi, rekao je.

Tepco dionice pale su za čak 8% u četvrtak, prvog dana trgovanja od zemljotresa, prije nego što su se zatvorile za 2,2%.

Hokuriku Electric (9505.T), čija je fabrika Shika koja se nalazi oko 65 kilometara od epicentra potresa, pala je za čak 8% prije nego što je smanjila gubitke na kraju pala za 2,2%.

Kompanija, koja je prijavila izlivanje vode iz bazena istrošenog nuklearnog goriva i curenje nafte u elektrani nakon potresa, nada se da će tamo ponovo pokrenuti reaktor broj 2 negdje nakon aprila 2026., saopšteno je u oktobru.

„Današnja velika prodaja bila je uglavnom zbog opšteg raspoloženja na tržištu i početne panične prodaje“, rekao je Tatsunori Kawai, glavni strateg u Au Kabu.com Securities.

"Trgovci su kasnije shvatili da se ova velika prodaja ne može opravdati", dodao je.

Rystad je rekao da ne vidi odmah da Japan, drugi najveći svjetski uvoznik tečnog prirodnog plina (LNG), koristi spot tržišta kao što je to učinio nakon zemljotresa u martu 2022.

Dok bi produženi prekidi u elektranama, kao 2022. godine, mogli pokrenuti kupovinu super rashlađenog goriva, spot cijene električne energije nagovještavaju uobičajeno poslovanje, rekao je Rystad.