Energetika.ba
Novosti

Žene u održivoj energetici – liderstvo za promjenu

Autor: Energetika.ba
Žene u održivoj energetici – liderstvo za promjenu

Žene u Srbiji biraju održivost. Istraživanje, u kome je učestvovalo više od 1.000 žena u Srbiji, pokazalo je da žene podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promjena koje promovišu održivi energetski razvoj baziran na primjeni zelenih tehnologija, pametnim i naprednim rješenjima.

Ovo je, u najkraćem, rezultat istraživanja urađenog u okviru projekta Žene u održivoj energetici (klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine) – WISE (Women in Sustainable Energy). Istraživanje je prvi put urađeno u Srbiji, a predstavlja prvu fazu projekta koji bi uskoro trebalo da bude, po istoj metodologiji, urađen i u drugim zemljama regiona Jugistočne Evrope.

Mapirane su dvije grupe žena - žene koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskim promjenama i zaštitom životne sredine, i žene kao korisnice energije, odnosno potrošači. Među ženama - potrošačima, izdvojene su dvije grupe - one koje mogu imati korist od primjene zelenih tehnologija i inovativnih energetskih rješenja u okviru poslova kojima se bave, a to su preduzetnice i žene u poljoprivredi, dok drugu grupu čine žene u opštoj populaciji ili žene u domaćinstvu.

Neki od zanimljivih rezultata istraživanja:

• Iako je primjetan pozitivan trend u zastupljenosti žena u održivoj energetici, klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine u Srbiji, i dalje se njihov broj u javnim institucijama i preduzećima smanjuje kako se ide ka vrhu hijerarhijske lestvice. Elektromreža Srbija (EMS) je sa 56% žena na najvišem nivou upravljanja – izuzetak.

• Preduzetnice i poljoprivrednice su zainteresovane za unapređenje energetske efikasnosti i primjenu zelenih tehnologija u poslovanju. Poljoprivrednice su veoma informisane o najnovijim tehnologijama koje mogu primijeniti, dok se kod preduzetnica uočava velika potreba za informacijama o dostupnim kreditima i podsticajima države, stručnim i savjetodavnim uslugama.

• Žene u domaćinstvima u Srbiji pokazuju visok stepen informisanosti o energetskoj efikasnosti. Kao razlog za nesprovođenje mjera za unapređenje najčešće se navodi nedostatak novca. Navode i da nisu uopšte upoznate sa aktivnostima svojih lokalnih samouprava kada je riječ o mjerama podsticaja u oblasti unapređenja energetske efikasnosti. Mali broj žena je upoznat s kreditima za unapređenje energetske efikasnosti .

• Žene u Srbiji izuzetno su zainteresovane za kupovinu električnih vozila - 83% profesionalno angažovanih žena, dvije trećine žena u domaćinstvima, i 91 odsto pripadnica poslovnog sektora kupilo bi električni automobil, pod uslovom da država omogući subvencije za kupovinu.

U okviru projekta, formirana je WISE ekspertska mreža žena koje se profesionalno bave energetikom, klimatskim promjenama i zaštitom životne sredine. Ovu, prvu multidiscipliranu mrežu te vrste u Srbiji, a i u cijelom regionu Jugoistočne Evrope, čini 200 žena, profesionalno posvećenih zajedničkom cilju nalaženja rješenja i tranziciji ka održivoj energetici.

Konferenciju je otvorio Aleksandar Antić, ministar energetike i pohvalivši inicijativu, rekao da se nada da će WISE mreža žena dati veliki podsticaj održivom razvoju u čitavom društvu, što je i, kako je rekao, magistralni pravac države. “Jednog dana ljudi u Srbiji će se probuditi i sva energija će biti iz OIE”, dodao je.

Srbija je do sada, naveo je ministar, dobila više od 100 MW novih kapaciteta iz OIE. Ova godina će biti najbolja po tom pitanju jer ćemo na mreži dobiti još 250 MW iz vjetroelektrana Alibunar, Kovačica, Čibuk, a između 200 i 250 MW očekuje se i u 2019, rekao je Antić.

Žene daju bitan doprinos energetici, zaključio je ministar i posebno naglasio da u njegovom ministarstvu radi 60 odsto žena.

„Živimo u vremenu koje je pred našu generaciju postavilo veoma važan zadatak – na nama je da svoja znanja, vještine i pamet usmjerimo ka pronalaženju održivih, zelenih i pametnih rješenja koja će učiniti da naš ali i život budućih generacija bude dostojan ljudi, bezbjedan, human. Nije na nama cjelokupna krivica za stanje u kome se nalazi planeta, ali odgovornost svakako jeste. Zato je potrebno da se svi angažujemo i ujedinimo u zajedničkoj misiji, i da ostvarimo sinergiju u djelovanju, promišljanju i planiranju“, rekla je Branislava Jovičič, WISE projektna menadžerka.

** Projekat realizuje Centar za promociju održivog razvoja (CPOR) a finansira Švajcarska kancelarija za saradnju (SECO). Iinstitucionalnu podršku projektu dali su Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i Ekonomska komisija Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) i Energetska zajednica.

Energetika.ba