Energetika.ba
Neisplaćene plate

Zenički rudari obustavili proizvodnju

Autor: Energetika.ba
Zenički rudari obustavili proizvodnju
Foto: Arhiv

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, odnosno jedinog preostalog jamskog pogona "Raspotočje“, jučer su u prvoj smjeni obustavili proizvodnju - potvrdio je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje“ Nedžad Duraković.

- Nismo dobili nijednu platu u 2024. godini, odnosno zadnju smo platu i naknadu za topli obrok dobili za decembar prošle godine, a već smo ušli u treći mjesec. Tako da se nastavljaju problemi iz prošle godine - kaže Duraković.

On ističe kako se Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odnosno vladajućeg društva, jučer sastala te pokušala iznaći rješenje da isplati januarske plaće.

- Niko od naše uprave niti od sindikata nije prisustvovao tom sastanku, ali koliko imamo informaciju nisu postigli dogovor. Trebali bi se sastati i danas, a nadamo se da će se uspjeti dogovoriti - kaže Duraković u izjavi Feni.

Navodi da se pogon "Raspotočje“, nakon velikog broja prekida proizvodnje tokom prošle godine, od decembra bori s obrušavanjem krovine ispred "širokog čela“, prenosi Fena.

- To su poslovi koje ljudi rade i mimo kolektivnog ugovora, a nekada smo u tome malo uspješniji, nekada malo manje uspješni. Prije desetak dan uspjeli smo osigurati uslove za koliko-toliko normalnu proizvodnju, ali i dalje nam se obrušava krovina ispred 'širokog čela' - kaže Duraković, koji ističe kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo radnika.