Energetika.ba
Nedžad Duraković

Zenički rudnik osigurao novac za otpremnine i uvezivanje staža za 51 radnika

Autor: Energetika.ba
Zenički rudnik osigurao novac za otpremnine i uvezivanje staža za 51 radnika
Fena

Uprava Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, uz podršku vladajućeg društva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, osigurala je sredstva za isplatu stimulativnih otpremnina te uvezivanje staža za 51 bivšeg radnika - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Nedžad Duraković.

On napominje kako se radi o radnicima koji su krajem prošle godine potpisali sporazum o raskidu ugovora o radu.

- Svima njima će tokom dana ili sutra biti isplaćene otpremnine te doprinosi za uvezivanje radnog staža. To je samo prva grupa ljudi koji će napustiti naš rudnik, a do 10. februara bi na isti način trebali biti isprećene kolege koje su proglašene tehnološkim viškom - najavljuje Duraković.

Program konsolidacije za RMU Zenica predviđa da u prvoj fazi preduzeće napusti ukupno 153 radnika.

- Ostatak će, kao što sam kazao, također uz isplatu otpremnina i uvezivanje staža, biti riješen do 10. februara, jer su oni bili vezani za rudnik do 10. januara, kada su dobili rješenja o tehnološkom višku. U drugoj fazi, a nakon što najvjerovatnije do polovine godine definitivno bude zatvorena "Stara jama", broj radnika će biti smanjen na oko 520 - najavljuje Duraković.

On se nada da će uprkos tome što zbog čestih obustava rada tokom prošle godine još uvijek imaju problema s pritiscima na samom gradilištu, odnosno na "širokom čelu", vrlo brzo uspjeti potpuno konsolidirati proizvodnju u jami "Raspotočje" te da će moći zaraditi svoje plaće, a EPBiH isporučiti planirane količine uglja za rad termoelektrana.