Energetika.ba
Novosti

Živinice dobile aparat za besplatno punjenje električnih vozila

Autor: Energetika.ba
Živinice dobile aparat za besplatno punjenje električnih vozila

Na zgradi Gradske uprave Živinice juče je postavljen i pušten u rad prvi savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila, prenosi "Biznis Info".

Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

Nabavka punjača za električne automobile omogućena je kroz saradnju sa UNDP-om i Slovačkom ambasadom, saopšteno je iz kabineta Gradonačelnika.

Pored instalacije punjača, kroz navedenu saradnju je nedavno postavljeno i deset "smart" uličnih lampi u Topličkoj ulici Grada Živinice. Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića, radi se o "pilot-projektu", a nakon testne faze apliciraće se za nove projekte kroz koje će se obezbijediti pametne lampe u cilju kvalitetnog osvjetljenja cijelog područja Grada Živinica.

Podsjetimo, gradonačelnik Kamenjaković potpisao je Projektnu dokumentaciju za Smart City – pametni grad.

S tim u vezi gore navedeni projekti predstavljaju "Smart city" rješenja kojima se štedi novac i podiže kvalitet života. Održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju.

"Ovo je mali korak koji smo napravili, ali vjerujte mi otvorili smo velika vrata kvalitetnijim promjenama koje smo spremni usvojiti kako bi postavili novu filozofiju naše lokalne zajednice i države BiH prema Evropi i Evropskoj uniji. Mi moramo ići u korak s vremenom i na taj način pokazati naše težnje i viziju koju tim putem nastojimo u potpunosti izvršiti", kazao je Kamenjaković.

Energetika.ba / NN