Energetika.ba
luksemburg

Alcazar Energy Partners prikupio 490 miliona dolara za projekte obnovljive energije

Autor: Energetika.ba
Alcazar Energy Partners prikupio 490 miliona dolara za projekte obnovljive energije
Foto: Unsplash

Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II), fond za održivu infrastrukturu s fokusom na velike projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u tržištima u razvoju, prikupio je ukupno 490 miliona dolara.

Taj instrument registrovan u Luksemburgu završio je s proširenjem, a privukao je kapital iz Sjeverne Amerike, Evrope, sa Bliskog istoka i iz Azije.

Od okončanja prve runde u novembru 2022, fond kompanije Alcazar Energy privukao je još osam prvoklasnih investitora, poput Korporacije Sjedinjenih Država za finansiranje međunarodnog razvoja (DFC). Novi partneri su se pridružili snažnoj grupi privatnih i javnih investitora, od kojih 80 odsto imaju vrhunske rejtinge AA ili AAA, stoji u objavi.

AEP-II namjerava da razvije projekte za ukupno 1,6 gigavata, privuče dvije milijarde dolara u investicijama
Strategija fonda Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) jeste da razvije projekte za čistu proizvodnju energije zbirne snage 1,6 gigavata u odabranim tržištima u razvoju. Kada budu dovršena, ta postrojenja će ublažiti godišnje emisije gasova s efektom staklene bašte za tri miliona tona, a istovremeno otvoriti mogućnosti dugoročnog zapošljavanja u zemljama u kojima posluje, saopštila je kompanija.

Akronim SLP, znači specijalno partnerstvo sa ograničenom odgovornošću, a u Luksemburgu, gdje je fond registrovan, koristi se SCSp.

Fond je akvirirao prava na svoja prva dva projekta vjetroelektrana na Zapadnom Balkanu, ukupnog kapaciteta 456 megavata. Osnovan je s ciljem da generiše još dvije milijarde dolara u direktnim stranim investicijama, uključujući projektno finansiranje.

Alcazar Energy je svoj fond AEP-I prodao 2021. godine
Alcazar Energy je saopštio da su prikupljanju sredstava za AEP-II doprineli njegovi jaki rezultati u investiranju u projekte u domenu zelene energije i njihovo finansiranje, zatim njegova ekspertiza o tržištima u razvoju te posvećenost najboljoj praksi u zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG), prenosi Balkan Green Energy News.

Taj potez je uslijedio nakon što je 2021. portfelje projekata iz svog fonda AEP-I prodao firmi China Three Gorges South Asia Investment, ogranku korporacije China Three Gorges. Među njegovim dioničarima su bili Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Silk Road Fund.

„Uzbuđeni smo što objavljujemo da je AEP-II kompletiran i želimo dobrodošlicu prvoklasnim javnim i privatnim investitorima u infrastrukturu. Takav trud u prikupljanju sredstava, inače u izazovnim tržišnim uslovima, ogromno je priznanje snazi naše ponude i glas povjerenja u našu sposobnost da u tržištima u razvoju predvodimo razvoj projekata za čistu proizvodnju energije. S ovim fondom smo dobro pozicionirani da nastavimo da investiramo u esencijalne projekte za energiju iz obnovljivih izvora koji guraju energetsku tranziciju naprijed na onim mjestima na kojima je tradicionalna investiciona zajednica historijski nedovoljno prisutna“, izjavio je suosnivač i izvršni partner Daniel Calderon. On je prošle sedmice govorio na Beogradskom energetskom forumu 2024.

Sjedište savjetodavnog tima kompanije Alcazar Energy je u Dubaiju. AEP-II je okupio investitore iz Sjeverne Amerike, Evrope, sa Bliskog istoka i iz Azije.