Energetika.ba
projekat od 150 kilovata

Atinska opština Halandri i građani osnivaju solarnu energetsku zajednicu

Autor: Energetika.ba
Atinska opština Halandri i građani osnivaju solarnu energetsku zajednicu
Foto: Arhiv

Domaćinstva u naselju Halandri u okrugu Sjeverna Atina mogu da se priključe opštinskoj energetskoj zajednici tako što će investirati po dvije do tri i po hiljade eura u projekat solarne elektrane od 150 kilovata. Lokalna samouprava procjenjuje da će im se novac vratiti u roku od tri godine.

Na javnom parkiralištu u jednom predgrađu Atine bit će izgrađena nadstrešnica, a na njoj fotonaponski pogon koji će snabdijevati opštinske zgrade i domaćinstva. Lokalna samouprava u naselju Halandri u grčkoj pokrajini Atika je objavila da će pritom, u okviru mjera za suzbijanje energetskog siromaštva, ugroženim građanima besplatno obezbijediti struju.

Ova zemlja je u Evropskoj uniji među onima sa najviše energetskih zajednica. Također je jedno od najvećih tržišta u pogledu proizvodnje električne energije i tople vode pomoću solarnih panela po glavi stanovnika i udJelu u potrošnji. Opština Halandri je dodala da će prva u Grčkoj uključiti građane u ovakav poduhvat, prenosi Balkan Green Energy News.

Solarna energetska zajednica će besplatno snabdijevati ugrožena domaćinstva električnom energijom

U regionu kojeg prati Balkan Green Energy News, Turska nadaleko prednjači u izgradnji opštinskih i gradskih solarnih elektrana. U Rumuniji je ta aktivnost u lokalnim samoupravama u velikom zamahu, pa može da se očekuje brz rast ovakvih kapaciteta.

Što se tiče energetskih zajednica i zadruga, čiji je status regulisan pravnim okvirom na nivou EU, od ostalih zemalja prednjači Slovenija. Ostale zemlje znatno zaostaju i u tom segmentu i u projektima većih fotonaponskih postrojenja za potrebe lokalnih samouprava.

Inače, gradonačelnik Atine Haris Dukas je prošlog mjeseca predstavio inicijativu za takozvanu Atinsku energetsku koaliciju. On je na skupu sa čelnicima prestoničkih i atičkih opština Egaleo, Vironas, Zografu, Kalitea, Moshato-Tavros, Papagu-Holargos i Nea Jonija naveo da je glavni cilj obezbediti građanima jeftinije energente.

Inicijalna investicija procijenjena na sto hiljada eura
Halandri, koji se nalazi u okrugu Sjeverna Atina, planira kapacitet od 150 kilovata za pomenuti fotonaponski projekat, prvi u okviru svoje energetske zajednice. Očekuje proizvodnju 230 megavat-sati godišnje, a radni vijek postrojenja bi bio 25 godina.

Svi članovi i članice će imati jednako pravo glasa, objasnili su zvaničnici. Pogon će domaćinstvima koja učestvuju pokriti cjelokupne potrebe za strujom i tako im smanjiti račune na nulu, navode u lokalnoj samoupravi. Procijenili su i da će period povraćaja investicije trajati tek dvije do tri godine.

Opština predviđa da će ukupni troškovi iznositi stotinu hiljada eura, a očekuje da će se u ovoj, prvoj fazi rada energetske zajednice priključiti 30 do 40 domaćinstava. Ona treba da investiraju po između dvije i tri i po hiljade eura.

Halandri pokušava da postigne energetsku autonomiju
U projektu učestvuje jedna katedra sa Univerziteta u Zapadnoj Atici (UniWA ili, na grčkom jeziku, PaDA). Ona uz to sarađuje sa organizacijom Electra Energy Cooperative u osnivanju energetskih zajednica.

„Energetska kriza i energetsko siromaštvo ne mogu da se prevaziđu bez građana i njihovog učešća. Zato su ovi napori koje započinjemo veoma važni. Treba da promijenimo percepciju velikih projekata za proizvodnju zelene energije koji samo stalno povećavaju troškove za energente i sve više štete životnoj sredini. Energetska tranzicija se trenutno ne sprovodi na demokratski način i samim tim podriva ideju po kojoj je zamišljena. Vidimo stalne promjene pravnog okvira koje stvaraju prepreke za bilo kakav pokušaj postizanja energetske autonomije“, izjavio je na prezentaciji inicijative načelnik Opštine Halandri Simos Rusos.

Inače, ta lokalna samouprava je još uspjela da dobije dozvole za 800 kilovata, koji će pokriti više od 30 posto njenih potreba, naveli su njeni predstavnici. Halandri se takođe prijavio za bespovratnih 1,98 miliona eura od EU za solarne panele, toplotne pumpe i mjere energetske efikasnosti za 11 škola. Opština je dodala da će učestvovati sa dva miliona eura.