Energetika.ba
Obnovljivi izvori

Britanski BT pretvara ulične ormare u punjač za električna vozila

Autor: Energetika.ba
Britanski BT pretvara ulične ormare u punjač za električna vozila
Foto: BBC

Najveća britanska telekom grupa saopćila je da će prvi od svojih uličnih ormara koji se tradicionalno koriste za smještaj kablova pretvoriti u jedinicu za punjenje električnih vozila (EV) u pilot projektu koji bi mogao dovesti do mreže od 60.000 novih tačaka.

Prva jedinica će biti instalirana u kabinetu u istočnom Lothianu u Škotskoj, rekao je BT u ponedjeljak, dodajući da će u narednim mjesecima pokrenuti dalja ispitivanja širom Britanije, piše Reuters.

BT je rekao da je njegovo istraživanje pokazalo da nedostatak punjača na britanskim cestama odvraća neke ljude od kupovine EV, a 38% vozača je reklo da bi već imali EV kada bi punjenje bilo manji problem.

Krajem decembra u Velikoj Britaniji bilo je 53.906 punjača za EV, prema podacima koje je BT citirao iz Zapmapa. Vlada želi povećati broj na 300.000 do 2030. godine.

Tom Guy, izvršni direktor BT-ovog start-up ogranka itd., rekao je: „Naše novo rješenje za punjenje je ogroman korak u približavanju ivičnjaka za punjenje električnih vozila i istraživanju kako možemo riješiti ključne barijere s kojima se kupci trenutno suočavaju.

"Usko sarađujući s lokalnim vijećima u Škotskoj i šire širom Ujedinjenog Kraljevstva, nalazimo se u kritičnoj fazi našeg puta u rješavanju vrlo stvarnog problema korisnika koji je u srcu naše šire svrhe povezivanja zauvijek."

BT je rekao da će naknadno opremiti ormare kako bi se dodala tačka punjenja uz postojeću širokopojasnu uslugu bez potrebe za stvaranjem nove strujne veze.

EV punjenje može biti raspoređeno u ormarićima koji se koriste za trenutne bakarne širokopojasne usluge ili u onim koje treba penzionisati, ovisno o raspoloživom prostoru i snazi, dodaje se.