Energetika.ba
firma za oie

Brookfield preuzima francuski Neoen za 6,5 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba
Brookfield preuzima francuski Neoen za 6,5 milijardi dolara
Foto: Ilustracija

Brookfield Asset Management pristao je kupiti većinski udio u francuskom Neoenu, što je prvi korak prema punoj akviziciji u ugovoru koji vrijednost firme za obnovljive izvore energije u cjelini iznosi 6,09 milijardi eura (6,54 milijarde dolara).

Ovim ugovorom, Brookfield ima za cilj ojačati izloženost obnovljivim izvorima energije i tehnologiji pohrane baterija te ubrzati širenje Neoenovog portfelja.

Dogovor između Brookfielda i nekih dioničara Neoena pokriva 53,12% udjela u firmi, ali investitor planira pokrenuti konkurs za preostale dionice nakon završetka preuzimanja većinskog udjela, priopćile su firme u utorak.

Neoen sa sjedištem u Parizu ima portfelj solarnih i vjetroelektrana i postrojenja za skladištenje energije, s operacijama u Francuskoj, Finskoj, Meksiku i Australiji. Kapacitet portfelja imovine firme u radu i izgradnji iznosi više od 8,3 gigavata.

Strane su prošlog mjeseca otkrile da su ušle u ekskluzivne pregovore o akviziciji pod istim uvjetima, a završetak procesa informiranja i savjetovanja s radničkim vijećem Neoena otvorio je put formalnom dogovoru.

Brookfield je potpisao ugovor s francuskom investicijskom firmom Impala, savezom sedam francuskih osiguravatelja pod nazivom Fonds Strategique de Participations, i drugim investitorima uključujući izvršnog direktora Neoena i predsjednika Xaviera Barbaroa i njegovo investicijsko društvo Cartusia, priopćile su firme, prenosi SEEbiz. Ugovorom se Neoen procjenjuje na 39,85 eura po dionici, 7,5% premije u odnosu na njegovu zaključnu cijenu od 37,08 eura u ponedjeljak i 27% premije u odnosu na posljednju cijenu prije nego što su se pojavile vijesti o pregovorima.

Kad su ekskluzivni pregovori objavljeni krajem maja, firme su rekle da će Brookfield udružiti snage s partnerima uključujući Brookfield Renewable i singapursku državnu investicijsku firmu Temasek za akviziciju putem vozila za posebne namjene koje isključivo kontrolira Brookfield.

Kupac je također sklopio ugovor s francuskom nacionalnom investicijskom bankom Bpifrance za daljnjih 4,36% udjela u firmi i očekuje se da će podnijeti ponudu u gotovini za sve preostale dionice i otvorene konvertibilne obveznice, priopćile su firme.