Energetika.ba
Vizioni dokument

Elia Group i Ørsted predstavili plan za napredovanje hibridnih projekata na moru u Evropi

Autor: Energetika.ba
Elia Group i Ørsted predstavili plan za napredovanje hibridnih projekata na moru u Evropi
Foto: Ilustracija

Elia Group i Ørsted lansirali su zajednički dokument kako bi pomogli Evropi da prevlada prepreke koje ometaju razvoj hibridnih projekata koji povezuju dvije ili više zemalja.

Dokument ima za cilj pomoći Evropi da iskoristi puni potencijal obnovljive energije svojih mora i osigura pravednu distribuciju čiste energije među zemljama.

Lansiranju su prisustvovali Tinne Van der Straeten, belgijska ministrica energetike; Lars Aagaard, danski ministar za klimu, energiju i javne usluge; i Ditte Juul Jørgensen, generalna direktorica za energiju u Europskoj komisiji.

“Pokrećemo naš vizioni dokument u ključnom trenutku. Klimatska agenda sve više postaje investicijska agenda kako bi Evropa mogla smanjiti svoju zavisnost o fosilnim gorivima i zadržati industriju. Pred nama su evropski izbori, a novi zakonodavni inicijativi će dodatno potaknuti sprovedbu Zelenog plana. Naši prijedlozi imaju za cilj potaknuti nove načine razmišljanja i rasprave među svim dionicima kako bismo pomogli Evropi da iskoristi puni obnovljivi potencijal svojih mora dok se zelena električna energija učinkovitije raspoređuje među njenim zemljama,” izjavila je Catherine Vandenborre, privremena izvršna direktorica Elia Grupe.

Prema Elia Grupi, iako su hibridi na moru ključni element za osiguranje zelene tranzicije Evrope, do sada je realiziran samo jedan takav projekt, Kriegers Flak – Combined Grid Solution, koji povezuje Dansku i Njemačku.

Glavni razlog za to je što trenutni regulatorni okvir podržava razvoj ili generatora ili međusobnih povezivanja, umjesto da olakšava aktivu koja uključuje oboje, kao što je slučaj s hibridnim projektima.

Dokument također navodi da strategije planiranja tendenciozno prioritiziraju pojedinačne nacionalne interese, što znači da se prekogranična i regionalna rješenja zapostavljaju.

Vandenborre je u dokumentu izjavila: “Trenutni pristupi planiranju još uvijek su usredotočeni na pojedinačne zemlje, što znači da se prekogranična i regionalna rješenja isključuju. Kao rezultat toga, ne postoji mehanizam za osiguravanje da se troškovi hibridnih povezivanja dijele i podnose od svih strana i zemalja koje od njih imaju koristi.”

Dokument navodi da će čisto nacionalna rješenja biti nedostatna za osiguranje uspjeha energetske tranzicije te promovira regionalniji pristup.

Hibridni poveznici ključni su za osiguravanje pristupa čistoj energiji zemljama s manje obnovljivih resursa, tj. ti projekti osiguravaju pravedniju distribuciju zelene električne energije.

Dokument daje tri preporuke za podršku implementaciji hibridnih projekata:

Regionalno planiranje na razini morskog bazena koje prioritet daje projektima s najvećim potencijalom za generiranje socioekonomske dobrobiti i postizanje neto nulte emisije.

Ovo regionalno planiranje na nivou pojedinačnog morskog bazena trebalo bi pratiti regionalne investicijske banke na moru koje bi ciljale na efikasniju alokaciju postojećih finansijskih tokova za svako područje morskog bazena kako bi se maksimizirao utjecaj, uz poziv privatnim investitorima da doprinesu.

Potrebno je pregledati okvir za hibridne poveznike, s posebnim naglaskom na pravednu distribuciju rizika i koristi među operaterima prijenosnog sustava, razvijateljima vjetroelektrana na moru i društvom u cjelini. U dokumentu se predlažu dva alternativna pristupa: prvo, kapacitetski temeljeni dvosmjerni ugovori o razlici; i drugo, pristup ‘Komercijalno +’, usredsređen na omogućavanje ugovora o kupovini električne energije za vjetroelektrane na moru povezane s dva ili više tržišta.

Konačno, Elia Group i Ørsted sugerišu da EU zemlje potiču hibridne projekte, jer će više projekata potaknuti brži proces učenja u pogledu komercijalnih, tehničkih i regulatornih aspekata te ubrzane rokove.