Energetika.ba
Neto-nula do 2050.

EU treba čak 1,5 triliona eura godišnje da ispuni cilj

Autor: Energetika.ba
EU treba čak 1,5 triliona eura godišnje da ispuni cilj
Foto: Net-Zero

Evropska unija će morati ulagati čak 1,5 triliona eura godišnje kako bi ispunila svoj cilj neto nulte emisije do 2050. godine.

Rezultati su to istraživanja koje su predočili zastupnici Zelenih EU početkom ove sedmice.

Evropska komisija trebala bi sljedeće sedmice preporučiti da EU smanji neto emisije za 90% do 2040., u odnosu na nivo iz 1990., te objaviti veliko početno povećanje ulaganja koja su potrebna kako bi Evropa bila na putu da do 2050. ima nulte neto emisije ugljen dioksida.

Većina sredstava, odnosno 1,16 triliona eura godišnje, mogla bi se osigurati preusmjeravanjem postojeće potrošnje, većim dijelom na aktivnosti zagađivanja, prema istraživanju think-tanka Institut Rousseau, koje su naručili zastupnici Zelenih EU.

To bi značilo veliko i masovno odustajanje od automobila s klasičnim motorima, proizvodnje fosilnih goriva i novih zračnih luka, te skok u ulaganjima u javni prevoz, obnovu zgrada i širenje obnovljivih izvora energije, rekli su istraživači.

EU trenutno troši 359 milijardi eura godišnje na subvencije za fosilna goriva. Reuters je prošle sedmice objavio draft EK u kojem stoji da se 90-postotno smanjenje emisija znači smanjivanje plaćanja uvoza fosilnih goriva za 2,8 trilijuna eura u periodu 2031.-2050., u odnosu na prosjek prošle decenije.