Energetika.ba
Studija

Evropa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
Evropa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
Foto: Pexels


Studija pokazuje da Evropa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije Evropa ima dovoljno zemlje da proširi projekte solarne energije i energije vjetra bez ugrožavanja proizvodnje hrane ili prirode, prema novoj analizi Evropskog ureda za okoliš (EEB) objavljenoj danas.

Prema istraživanju, dekarbonizacija Evropske unije do 2040. zahtijeva samo polovicu zemljišta koje se smatra prikladnim za obnovljive izvore energije, isključujući prirodne rezervate i poljoprivredna područja visoke vrijednosti.

"Kako se rasprava o tome gdje postaviti nove solarne i vjetroelektrane, studija EEB-a pojašnjava prostorne zahtjeve za postizanje 100 posto obnovljive energije u Evropi na održiv način", stoji u priopćenju.

EEB procjenjuje da će samo 2,2 posto ukupne površine EU-a biti potrebno za sadašnje i buduće solarne i vjetroelektrane kako bi EU mogla postupno ukinuti i fosilna goriva i nuklearnu energiju i postići klimatsku neutralnost do 2040. godine.

Prema podacima Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije, 5,2 posto zemljišta u EU može se smatrati "pogodnim" za razvoj solarne energije i energije vjetra, na temelju strogih poljoprivrednih, ekoloških i tehničkih kriterija.

Većina zemljišta prikladnog za održivi razvoj obnovljive energije nalazi se u ruralnim područjima, sa 78 posto za prizemne solarne PV sustave i 83 posto za kopnene vjetroelektrane.

"Urbana i industrijska područja sama po sebi ne mogu zadovoljiti sve potrebe solarnog kapaciteta. Međutim, postoji mnogo degradiranog poljoprivrednog zemljišta dostupnog za solarnu ekspanziju bez narušavanja ruralnih ekonomija. 

To se može učiniti u sinergiji s proizvodnjom hrane i obnavljanjem zdravlja tla", rekao je EEB.

U analizi se ističe da, osim degradiranih zemljišta, obnovljivi izvori energije mogu koegzistirati s poljoprivredom i prirodom.

"Integracija solarne energije s postojećim poljoprivrednim aktivnostima moguća je kroz standarde dvojne namjene poput agrosolarne elektrane", navodi se u priopćenju i dodaje da zemlje Evropske unije također mogu ispuniti ciljeve obnovljivih izvora energije i obnove prirode.

EEB ukazuje da Njemačka i Italija nemaju dovoljno zemljišta pogodnog za obnovljive izvore ako se izuzmu prirodni rezervati i produktivna poljoprivredna područja, ali da s druge strane Španija i Rumunija imaju znatno više od svojih energetskih potreba.

Zato je, ističe EEB, europska "supergrid" nužna za povezivanje resursa, uravnoteženje distribucije energije i postizanje dekarbonizacije širom EU kroz saradnju i smanjenje otpada, prenosi SEEbiz.

Cosimo Tansini iz EEB-a rekao je da se obnovljivi izvori energije mogu razvijati bez posljedica za opskrbu hranom ili prirodna staništa.

"Dokazi sugeriraju da Evropa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije, isključujući zone bogate biološkom raznolikošću i produktivna poljoprivredna zemljišta, posebno u ruralnim regijama", rekao je Tansini.

EEB je apelirao na kontinuiranu potporu kreatora politika, ulaganja u infrastrukturu i aktivan angažman s lokalnim zajednicama kako bi se stvorila održiva i pravedna energetska budućnost.