Energetika.ba
visoki troškovi

Evropske energetske kompanije smanjuju kapacitete obnovljih izvora

Autor: Energetika.ba
Evropske energetske kompanije smanjuju kapacitete obnovljih izvora
Foto: Unsplash

Nekoliko velikih evropskih energetskih kompanija smanjile su ili preispituju svoje ciljeve za razvoj obnovljivih izvora energije zbog visokih troškova i niskih cijena električne energije, što ukazuje na poteškoće u tranziciji sa fosilnih goriva.

Statkraft, najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, saopštio je da preispituje svoje godišnje ciljeve za nove kapacitete obnovljivih izvora energije, dok je portugalska energetska kompanija EDP smanjila svoje planove, navodeći kao razlog visoke kamatne stope i niže cijene električne energije.

Istovremeno, danski Orsted, najveći svjetski operater offshore vjetroelektrana, smanjio je svoje ciljeve za obnovljive izvore energije do 2030. godine za više od 10GW, što je dovoljno da se potencijalno snabdije milion domova, nakon što je bio prinuđen da napusti dva velika projekta u SAD zbog rastućih troškova.

Španski energetski gigant Iberdrola saopštio je u aprilu da će usvojiti selektivniji pristup obnovljivim izvorima energije i povećati fokus na elektroenergetske mreže. Italijanska komunalna kompanija Enel najavila je u novembru da će smanjiti svoje investicije u obnovljive izvore energije, sa 17 milijardi evra između 2023. i 2025. na 12,1 milijardu evra između 2024. i 2026 godine, prenosi Financial Times.

Analitičari konsultantske kuće Wood Mackenzie ocenjuju da je došlo do velikog prizemljenja oko rasta obnovljivih izvora energije, kao i da je došlo do ogromne promene u okruženju troškova. Za razliku od pomenutih energetskih kompanija, nemačka RWE povećala je svoj cilj za obnovljive izvore energije u novembru prošle godine, sa 50GW do 2030. na 65GW.

Rastuće kamatne stope tokom poslednjih nekoliko godina, kao i troškovi sirovina povećali su troškove finansiranja novih projekata, dok su na nekim tržištima cijene električne energije pale. Često spor proces regulativnog odobrenja također usporava tranziciju.