Energetika.ba
Nova Engleska

Granite Shore Power dogovorio zatvaranje ugljenih elektrana i prelazak na obnovljivu energiju

Autor: Energetika.ba
Granite Shore Power dogovorio zatvaranje ugljenih elektrana i prelazak na obnovljivu energiju
Foto: X

Granite Shore Power (GSP) objavio je sporazum s Agencijom za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država (EPA) kojim se postavlja čvrsti datum za dobrovoljno zatvaranje elektrana Merrimack i Schiller u Novoj Engleskoj, posljednjih preostalih elektrana na ugljen.

Ovaj sporazum će olakšati stvaranje "Parkova obnovljive energije" u saveznoj državi New Hampshire, a GSP navodi da će zatvaranje postrojenja otvoriti put novoj proizvodnji obnovljive energije i skladištenju baterija na njihovim lokacijama. Kao dio plana za preuređenje, Schiller Station razvija sistem za skladištenje energije u baterijama, dok GSP planira preuređenje gotovo 400 hektara zemljišta na lokaciji Merrimack Station u "centar čiste energije".

"Oduševljen sam što sam čuo najavu da Granite Shore planira ulagati u tehnologije čiste energije na lokacijama svojih postrojenja," rekao je Sam Evans-Brown, izvršni direktor organizacije Clean Energy NH. "Prijelaz na energiju postaje nepobjediva snaga, a mjesta poput ovih idealna su mjesta za smještaj te infrastrukture. Radujemo se saznanju više o planovima Granite Shorea u mjesecima i godinama koji dolaze."

Merrimack Station ima dva parna kotla na ugljen i dva turbina na kerozin za ukupno 482 MW (zimska kapaciteta). Dva kotla na ugljen služe kao resursi za sezonsku i vršnu potražnju, dok dvije turbine uglavnom služe kao vršni resursi, prenosi Renewable Energy World

"Od naših najranijih dana kao vlasnika i operatera, bili smo kristalno jasni; iako se naša energija ponekad i dalje koristi tokom najtoplijih dana i najhladnijih noći u Novoj Engleskoj, čvrsto smo se obavezali preusmjeriti naša postrojenja s ugljena na noviju, čišću energetsku budućnost," rekao je Jim Andrews, izvršni direktor Granite Shore Powera. "Pronalaženjem i konačnim sklapanjem ovog dobrovoljnog sporazuma s američkom EPA-om, ostajemo vjerni toj obvezi."

Schiller Station ima dvije dvotlačne jedinice koje mogu koristiti ugljen ili lož-ulje, jednu turbinu na lož-ulje te kotao na biomasu, koji zajedno postižu kombiniranu ukupnu snagu od 155 MW (zimska kapaciteta). Jedinice uglavnom služe kao vršni resursi za mrežu, osim kotla na biomasu, koji djeluje kao bazni resurs.

"Područje New Hampshire Seacoast podložno je visokoj potražnji za energijom, i kroz revitalizaciju postrojenja Schiller Station, pružit ćemo ugljično neutralnu energiju kako bismo podržali poslovne subjekte i obitelji New Hampshirea," rekao je Andrews. "Naša postrojenja su idealno smještena blizu infrastrukture potrebne za prijelaz regije na sljedeću generaciju energetskih resursa."