Energetika.ba
Hidroenergija

Austrija spremna da ulaže u mini hidroelektrane u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Austrija spremna da ulaže u mini hidroelektrane u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Austrije Nikolausom Luterotijem koji je izrazio spremnost za dalje jačanje saradnje u energetici, posebno u izgradnji mini hidroelektrana.

- Spremni smo za dalje jačanje saradnje, posebno u izgradnji mini hidroelektrana, imajući u vidu značajan hidroenergetski potencijal Srbije. Takođe, postoji izraženi interes austrijskih kompanija za primjenu najviših tehnologija u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu - ukazao je ambasador Luteroti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Antić je istakao da energetski sektor igra značajnu ulogu u privrednoj saradnji dvije države imajući u vidu veliki broj projekata koji je u postupku realizacije, a u koje spadaju i revitalizacije energetskih objekata.

- Primjer dobre prakse je revitalizacija HE Zvornik, koju sprovodi austrijski partner, preduzeće VOITH HYDRO - izjavio je Antić.

Antić je istakao i da su ukupni ekonomski odnosi dvije države na najvišem nivou i označio Austriju kao jednog od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije, prenosi Tanjug.

Antić je ukazao na niz bilateralnih susreta zvaničnika dvije zemlje na kojima je konstatovano da postoji prostor za proširenje ekonomske saradnje Srbije i Austrije, navodi se u saopštenju.

Ambasador je naglasio značaj austrijskih investicija u Srbiji, imajući u vidu visinu dosadašnjih ulaganja, uz osvrt na činjenicu da tamošnje kompanije raspolažu bogatim iskustvom i visokim nivoom ekspertize kada se govori o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, kao i zaštiti životne sredine.

Energetika.ba