Energetika.ba
Hidroenergija

Bh. stručnjaci iz oblasti hidroenergije u posjeti Bavarskoj

Autor: Energetika.ba
Bh. stručnjaci iz oblasti hidroenergije u posjeti Bavarskoj

Petnaestočlana delegacija bosanskohercegovačkih stručnjaka iz oblasti hidroenergije boravit će od 06. do 10. novembra u Bavarskoj, s ciljem upoznavanja sa najnovijim tehnološkim i poslovnim rješenjima iz ove oblasti, te sticanja ideja za moguća rješenja u svojoj zemlji.

Petodnevni program započinje uvodnim izlaganjem o hidroenergiji u Ministarstvu privrede i medija, energetike i tehnologije njemačke pokrajine Bavarska, pod čijim pokroviteljstvom je organizovano studijsko putovanje. U okviru programa, planirana je posjeta njemačkih hidrocentrala i uspostavljanje kontakata sa bavarskim firmama.

U programu učestvuju predstavnici kompanija i organizacija koje se bave proizvodnjom i projektiranjem hidrocentrala, te predstavnici javnih institucija i lokalne uprave, koji su zainteresovani za primjenu modernih tehničkih rješenja.

„Učesnicima želimo dati pregled trenutnog stanja u Bavarskoj. Važno nam je da se pored direktnih razgovara između kompanija odvija i razmjena znanja. Time se omogućava izgradnja još veće ekspertize iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini jer hidroenergija ima ogroman potencijal“, objašnjava voditeljica projekta Amra Šurković.

Studijsko putovanje se održava u okviru programa za poticanje saradnje „Bayern - Fit for Partnership", a organizuje ga Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (BiH) u saradnji sa bavarskom kompanijom TUM-Tech GmbH iz Minhena.

Energetika.ba