Energetika.ba
Hidroenergija

Dani Beča u Sarajevu - Konferencija "Hidroeletrane za pitku vodu"

Autor: Energetika.ba
Dani Beča u Sarajevu - Konferencija "Hidroeletrane za pitku vodu"

Hidroelektrane za pitku vodu i urbana mobilnost bile su teme drugoga dana konferencije „Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost“ koja se održava u Sarajevu u okviru manifestacije "Dani Beča u Sarajevu“.

Panelisti konferencije Mario Tomassovits i Ina Homleier iz Gradske uprave Grada Beča, Gregor-Robert Posch iz Privredne agencije Beč, Adnan Strojl iz JP Autoceste Federacije BiH, kao i Vedad Bečirović sa Elektrotehničkog fakulteta UNSA, skrenuli su pažnju na pitku vodu i male hidroelektrane, odnosno start up firme i inovativne projekte koji se vežu za 'Smart city' strategiju.

Govoreći o izgradnji malih hidroelektrana Tomassovits je, pored ostalog, kazao da su male hidroelektrane za pitku vodu ekonomične, njihovo održavanje je jeftinije, ali da iskorištenost i isplativost zavisi od puno faktora, a jedan od njih je količina vode.

Tomassovits smatra da se investicija i reinvesticija ne mogu uvijek uklopiti, ali da jedna hidroelektrana može biti ekonomična ako se može 20 godina koristiti.

Adnan Strojl iz JP Autoceste Federacije je govorio o urbanoj mobilnosti te podsjetio da su JP Autoceste FBiH implementirale najnapredniji inteligentni transportni sistem, tehnike koje 30 do 40 posto mogu da poboljšaju protok saobraćaja u gradu sa postojećom izgrađenom strukturom, na primjer, pametno upravljanje semaforima ili uvođenjem specijalnih pravila za bicikliste.

- U slučaju automatske detekcije incidenata, na utocestama smo implementirali više od 460 kamera, te u slučaju nesreće sistem intervenira da se ona ne bi proširila. Inteligentni transportni sistemi su upravo ti koji pokušavaju da riješe problem u ranoj fazi njihovog nastanka prije nego eskaliraju – kazao je Strojl.

Naglasio je da većina iskustava koje imaju na bh. autocestama su upravo ona iz Austrije, Beča.

Direktorica Eurocomm-PR Sarajevo Berina Filipović-Kulenović je podsjetila da Sarajevo nema svoju 'smart city' strategiju, ali će jučerašnji i današnji zaključci i razmjena iskustva s Bečlijama koristi za početak i skretanje pažnje na rješavanje svakodnevnih problema koje građani imaju.

- U modernom življenju je neophodno jasno i glasno reći da su pametna rješenja u rješavanju problema svakodnevnog života veoma potrebna i nužna, a da rezultiraju sa dobrim kvalitetom života – naglasila je Filipović-Kulenović.

Beč je to potvrdio, podsjetila je ona, jer je devet puta uzastopno najatraktivniji i najpoželjniji grad sa najvišim standardom življenja.

Manifestacija "Dani Beča u Sarajevu“ koju organizira Grad Beč, Grad Sarajevo i Ured Grada Beča u inostranstvu Eurocomm-PR Sarajevo, a koja se ove godine održava pod sloganom „Smart city“ bit će završena večeras svečanim prijemom u Hotelu Europe.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4NL32ONYB2s[/embed]

Energetika.ba / FENA