Energetika.ba
Hidroenergija

Đokić s kineskim kompanijama o projektu HE Buk Bijela

Autor: Energetika.ba
Đokić s kineskim kompanijama o projektu HE Buk Bijela

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić izjavio je danas u Pekingu da su Kineska industrijsko-komercijalna banka ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) i Korporacija za izvoz i osiguranje kredita Kine (Sinosure) izrazile spremnost za saradnju i učešće u projektima u tom bh. entitetu.

Đokić je, sa zamjenikom generalnog direktora korporacije "Sinosure" Vangom Hui (Wang Hui) i direktorom za finansiranje energetskih projekata u "ICBC" Čengom Tien (Cheng Tianyu), razgovarao o mogućnostima finansiranja projekta HE Buk Bijela, jednog od, kako je saopćeno iz ovog ministarstva, najboljih energetskih projekata u RS.

- Želimo da ubrzamo sve aktivnosti na realizaciji projekta Buk Bijela i da što prije krenemo sa gradnjom - rekao je Đokić, napominjući da je veoma značajno što je i kompanija "AVIC", sa kojom Vlada RS-a ima zaključen Memorandum o saradnji, spremna da uđe u ovaj veliki projekat i uloži maksimalne napore da se on što prije realizuje.

On je upoznao predstavnike kineskih finansijskih kompanija sa tehničkim karakteristikama projekta HE Buk Bijela, za koji je koncesija za izgradnju dodijeljena Matičnom preduzeću "Elektroprivreda RS" i "Hidroelektranama na Drini", kao konzorcijumu.

Sastanku su prisustvovovali direktor ZP "Hidroelektrane na Drini" a.d. Višegrad Nedeljko Perišić i delegacija kineske kompanije "AVIC" (China National Aero-Technology International Engineering Corporation), koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Suo Šu (Suo Shuhe).

Energetika.ba / FENA