Energetika.ba
Hidroenergija

Ekolozi: Na sceni legalizacija male hidroelektrane Šipovo

Autor: Energetika.ba
Ekolozi: Na sceni legalizacija male hidroelektrane Šipovo

Iz banjalučkog Centra za životnu sredinu tvrde da Zoning plan područja posebne namjene za “Janjske otoke” ima za cilj legalizaciju male hidroelektrane Šipovo.

Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana je na dnevnom redu druge redovne sjednice Narodne skupštine RS-a.

-Cilj izrade Zoning plana područja posebne namjene 'Janjske otoke' zapravo je legitimizacija i legalizacija izgradnje male hidro elektrane 'Šipovo, na šta navodi i činjenica da je investitor ovog projekta finansirao izradu Zoning plana i Strateške procjene tog plana na životnu sredinu - saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Izrada i usvajanje ovog zoning plana, kako dodaju, nije u saglasnosti sa važećim Prostornim planom RS, a koji područje rijeka Janj i Plive, kao i Janjskih otoka prepoznaje kao prostor predviđen za zaštitu prirodnih vrijednosti na kojem se ne smiju graditi hidroenergetski objekti.

-Smatramo da se u skladu sa Prostornim planom RS, a u cilju zaštite prirodnih vrijednosti trebalo voditi smjernicama iz Zakona o zaštiti prirode, odnosno propisanim procedurama za uspostavljanje zaštićenog prirodnog dobra- poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Pojedini članovi Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS-a su, ističu, zaključili da postoji mogućnost narušavanja životne sredine usvajanjem ovog dokumenta.

S druge strane, zagovarači usvajanja Zoning plana tvrde da je, kako je saopćeno, riječ o “razumnoj šteti” naspram benefita koji će nastati izgradnjom malih hidroelektrana u ovom potencijalno zaštićenom području.

Centar za životnu sredinu je uputio i pismo podrške udruženju „Eko Zona-Šipovo“ za Inicijativu za zaštitu i proglašenje rijeke Plive, rijeke Janj sa rezervatom Janjske otoke zaštićenim područjem.

Energetika.ba / FENA