Energetika.ba
Hidroenergija

Ekolozi: Planirana izgradnja 300 hidroelektrana uništit će rijeke u BiH

Autor: Energetika.ba
Ekolozi: Planirana izgradnja 300 hidroelektrana uništit će rijeke u BiH

Planirana izgradnja više od 300 hidroelektrana prijeti da uništi rijeke u Bosni i Hercegovini, upozorili su ekolozi u povodu Dana planete zemlje.

-Izgradnja hidroelektrana nepovratno uništava rijeke koje su u Bosni i Hercegovini visokog kvaliteta i većina njih se koristi kao voda za piće. Hidroelektrane negativno utiču na živi svijet, klimu i izazivaju još veće društveno raslojavanje i bogaćenje pojedinaca na štetu građanki i građana – upozorili su članovi Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Na sastanku u Banjoj Luci na „Dan planete Zemlje“ ukazali su na važnost očuvanja bosanskohercegovačkih rijeka.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine broji 33 članice iz cijele zemlje koje se bore protiv masovne gradnje hidroelektrana. Alternativu vidi u poboljšanju energetske efikasnosti i razvoju proizvodnje električne energije iz solarnih i vjetro elektrana.

Predstavljena je studija “Ugrožene vrste riba Balkana – distribucija i prijetnje zbog razvoja hidroenergije” i utvrđene aktivnosti i plan djelovanja Koalicije za naredni period u okviru koga je posebna pažnja posvećena poboljšanju odnosa s medijima.

Energetika.ba / FENA