Energetika.ba
Hidroenergija

Ekolozi ponovo traže da se raskine ugovor za izgradnju hidrolektrane 'Medna'

Autor: Energetika.ba
Ekolozi ponovo traže da se raskine ugovor za izgradnju hidrolektrane 'Medna'

Koalicija za Sanu je uputila dopis Vladi Republike Srpske (RS), Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i Komisiji za koncesije u kojem se navodi da je investitoru, austrijsko-njemačkoj firmi „Kelag“, opet istekao koncesioni ugovor za izgradnju hidrolektrane „Medna“.

Dopisom je zatraženo da se preispita i raskine koncesioni ugovor koji je već četiri puta produžavan, a niti jednom nije ispoštovan od investitora, saopćeno je iz tog ekološkog udruženja.

-Investitor već četvrti put ignoriše i prekoračuje rokove koncesionog ugovora na šta Koalicija već dugi niz godina ukazuje i neumorno apeluje da se ugovor raskine i zaustavi uništavanje rijeke Sane - izjavio je koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

Podsjećaju da je investitor “LSB Elektrane” iz Banje Luke, pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana, koji je u vlasništvu austrijsko-njemačke kompanije „Kelag International“, gradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane.

-Nakon svih argumenata koje preko osam godina koristi i naglašava, Koalicija za Sanu je 2016. godine izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala ekonomsku neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžete općine Ribnik i RS u iznosu od preko milion maraka – navodi se u saopćenju.

Uvidom na terenu potvrđena je, tvrde, opravdana sumnja Koalicije za Sanu da se gradnja derivacionog tunela mijenja iz betonskih u prefabrikovane cijevi od poliestera što dovodi do izmjene tehnologije i hidrauličnih karakteristika derivacionog tunela, koje će nedvosmisleno uticati na ekološke karakteristike MHE „Medna“, a samim tim i na rijeku Sanu.

Povodom ovoga Koalicija za Sanu je uputila dopis Republičkoj upravi za inspekcijske poslove kojim zahtijeva izlazak građevinskog i ekološkog inspektora na lice mjesta i nakon uvida postupanje u skladu sa njihovim nadležnostima.

Energetika.ba / FENA