Energetika.ba
Hidroenergija

EPS pustio u rad dva obnovljena agregata hidroelektrane Zvornik

Autor: Energetika.ba

U hidroelektrani (HE) "Zvornik" su zvanično u rad puštena dva revitalizovana agregata, čime je snaga tog postrojenja Elektroprivrede Srbije (EPS) povećana za oko 15 megavata, saopštio je EPS.

"Ovo je jedan od projekata kojim EPS ispunjava svoje obaveze da sačuva, unaprijedi, izgradi i modernizuje svoje kapacitete da bi se obezbijedilo stabilno i pouzdano snabdjevanje Srbije električnom energijom u narednim decenijama", rekao je v.d. direktora Milorad Grčić u HE "Zvornik" prilikom puštanja u rad revitalizovanih agregata A1 i A2.

Dodao je da je u januaru započeta revitalizacija i trećeg agregata HE "Zvornik".

"Planirano je da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30 odsto, na ukupno 125,6 megavata", istakao je Grčić.

Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Njemačke razvojne banke (KfW), a vrijednost investicije je 70 miliona eura, dok je glavni izvođač radova kompanija Voith Hydro.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je da će nakon revitalizacije, HE "Zvornik" raditi "u punom sjaju narednih 40 godina".

"Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi eura tekućih investicija lider u ovom djelu Balkana. To je značajno ne samo za EPS već za ukupnu srpsku ekonomiju. U toku je veliki investicioni ciklus i nastaviće se modernizacija energetskog sektora u Srbiji", rekao je Antić, prenosi Beta.

Kako je naglasio, planovi su ambiciozni, pa u HE "Djerdap 1" počinje revitalizaciju petog agregata, nastavljaju se radovi u HE "Zvornik", a postoje i planovi za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 megavata.

Ambasador Njemačke u Srbiji Aksel Ditman, naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-njemačkoj ekonomskoj saradnji i podsjetio da Njemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine.

"Od ukupno 1,8 milijardi eura koje je Njemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dvije trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU", istakao je Ditman.

Direktor kompanije "Voith Hydro" Leopold Heninger rekao je da je projekat u HE "Zvornik omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima.

Vrijednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona eura.

Iz EPS-a ističu da o dobro obavljenom poslu svjedoči podatak da je već prvog dana probnog rada revitalizovanog agregata A2 oboren historijski rekord u dnevnoj proizvodnji hidroelektrane još od njenog puštanja u rad prije 63 godine.

Agregati HE "Zvornik" 12. decembra proizveli su 2.619 megavat-sati u jednom danu, čime je oboren dotadašnji dnevni rekord od 2.500 megavat-sati.

Energetika.ba