Energetika.ba
Hidroenergija

FIPA predstavlja hidropotencijale BiH na Samitu u Salzburgu

Autor: Energetika.ba
FIPA predstavlja hidropotencijale BiH na Samitu u Salzburgu

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) predstavit će hidropotencijale i atraktivne investicione projekte hidroelektrana Bosne i Hercegovine na prvom Samitu i biznis sastanku pod nazivom “Investirajte u zapadni Balkan”, koji sutra započinje u Salzburgu.

Samit i biznis sastanak bit će održani u okviru najveće hidroenergetske platforme u Evropi, Renexpo® Interhydro.

– S obzirom na to da je naziv događaja Renexpo Interhydro – Evropski sajam i konferencija o hidroenergiji, naš fokus je na hidro potencijalima i investicionim projektima hidroelektrana u vlasništvu triju elektroprivrednih preduzeća u BiH (EPBiH, EP HZHB i EP RS) – kazali su za Fenu u FIPA-i.

Realizacija bilo kojeg od kandidovanih projekata, kako su dodali, svakako bi doprinijela energetskom bilansu BiH i ispunjenju ukupnog cilja za Bosnu i Hercegovinu koji podrazumijeva udio energije iz OIE u bruto finalnoj potrošnji električne energije predviđene Akcionim planom BiH u 2020. godini u iznosu od 40 posto.

Na Samitu i sastanku, prema najavama organizatora, bit će riječi o stanju u pojedinim zemljama u regiji, planiranim i implementiranim projektima, finansiranju, kao i pravnim i poreznim aspektima za projekte hidroenergetike u regiji.

U sektoru hidroenergije, potencijal mnogih rijeka može se bolje iskoristiti selektivno kroz niz velikih projekata i izgradnju malih hidroelektrana.

Neke od tema Samita uključuju trenutne okvirne uslove, praktično iskustvo, komponente u izgradnji elektrana, skladištenje energije, direktni marketing i ekološke aspekte hidroenergije.

Energetika.ba / FENA