Energetika.ba
Hidroenergija

Gradnju hidroelektrane Vranduk trebao bi uskoro preuzeti Euroasfalt

Autor: Energetika.ba
Gradnju hidroelektrane Vranduk trebao bi uskoro preuzeti Euroasfalt

Radove na izgradnji hidroelektrane Vranduk trebale bi nastaviti firme Končar i Euroasfalt. U nastavku izgradnje hidroelektrane Vranduk Končar će biti nosilac, a Euroasfalt podizvođač radova umjesto firme Strabag, saznaje Klix.ba.

Radovi na izgradnji hidroelektrane Vranduk obustavljeni su prije nešto više od godinu dana, a Elektroprivreda i Strabag su raskinuli ugovor zbog dodatnih troškova od 12 miliona KM.

Kako Klix.ba saznaje, umjesto Strabaga u konzorcij s Končarom trebao bi ući Euroasfalt, a trenutni problem predstavlja Svjetska banka koja treba dati dozvolu za promjenu izvođača radova.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Mjesne zajednice Vranduk Besim Begić koji je ujedno i vlasnik firme Almy Transport koja s mašinama izvodi radove na hidroelektrani Vranduk.

"U stalnim smo kontaktima i prema posljednjem dogovoru Končar će biti nosilac, a Euroasfalt podizvođač radova. Sve je već dogovoreno, ali čeka se saglasnost Svjetska banke. Nažalost, nije poznato kada će to biti i kada će potpisati konačni ugovor", izjavio je Begić.

Dodao je da su i mještani Vranduka ogorčeni trenutnom situacijom s obzirom na to da su radovi obustavljeni.

"Ja mještane zadržavam koliko mogu, ali zaista ne znam do kada ću biti u tome uspješan. Sve je ugroženo, a iskreno i moj posao trpi s obzirom na to da smo uložili novac u nove mašine, a sve je stalo. Svi se nadamo da će što prije to biti riješeno", dodao je Begić.

Portal Klix.ba početkom novembra prošle godine od Elektroprivrede je u više navrata tražio informacije o stanju na gradilištu hidroelektrane Vranduk, ali za tri mjeseca nismo dobili nikakav odgovor.

Na gradilištu danas osim čuvara nema mašina, znakovi da su radovi u toku su uništeni, a na pomoćnoj brani su uočena i manja oštećenja s obzirom na to da više od godinu dana na hidroelektrani ništa nije urađeno.

Energetika.ba / Klix.ba