Energetika.ba
obnovljivi izvori energije

Hidroelektrane prošle godine proizvele skoro 15 posto električne energije u svijetu

Autor: Energetika.ba
Hidroelektrane prošle godine proizvele skoro 15 posto električne energije u svijetu
Foto: Ilustracija

Hidroenergija je bila predvodnik globalnih obnovljivih kapaciteta tijekom 2023. godine, što je također bio prvi put da je više od 40 posto globalne električne energije dolazilo iz izvora bez ugljika.

Hidroenergija je tako činila je 14,7 posto, a vjetar i solarna energija zajedno gotovo 14 posto, što je također novi rekord. Nuklearna energija ostvarila je 9,4 posto električne energije, stoji u izvješćima, koje je objavila američki portal HydroReview.

Prema ovim podacima, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora porasla je za više od pet posto u odnosu na prethodnu godinu, čineći gotovo trećinu globalne proizvodnje u 2023. godine, dok su fosilna goriva, uključujući ugljen i plin, predstavljala samo šest posto što je najniža razina ikada.

U SAD-u su polugodišnje razine ulaganja u OIE porasle za 63 posto, otkako je Zakon o smanjenju inflacije stupio na snagu. SAD je drugo najveće globalno tržište iza još uvijek dominantne Kine, koja je, prema izvještajima, činila gotovo jednu trećinu ukupne globalne proizvodnje obnovljive energije, prenose Financije hr.

Deset država činilo je gotovo tri četvrtine ukupne proizvodnje obnovljive energije u 2023. godine, a Brazil, Kanada i Indija pridružili su se Kini i SAD-u u prvih pet, na koje se prošle godine odnosilo 60 posto svjetske proizvodnje obnovljivih izvora energije.

U prvoj polovici 2024. globalno je uloženo 313 milijardi dolara u obnovljivu energiju, što je približno jednako prvoj polovici 2023. godine.

“Vidjeli smo pomake u obnovljivoj energiji u usporedbi s nekoliko godina prije. Sada nema sumnje da je ovo najveći izvor nove proizvodnje električne energije, kamo god otišli”, rekla je Sofia Maia, glavna autorica Power Transition Trends 2024.

Autori izvještaja sugerišu da to znači da sektor u cjelini održava zamah.

“Velike naftne kompanije možda smanjuju svoj fokus na obnovljivu energiju, ali to nije utjecalo na globalna ulaganja. Jasno je da će kapital doći ako postoje spremni projekti koji se mogu pokrenuti naprijed“, rekla je Meredith Annex, glavni autor Renewable Energy Investment Tracker.

Istakla je i da bi fokus trebao biti na pojednostavljenju razvoja energije vjetra i sunca širom svijeta.