Energetika.ba
Hidroenergija

Kineska kompanija zainteresovana za projekat HE 'Dabar'

Autor: Energetika.ba
Kineska kompanija zainteresovana za projekat HE 'Dabar'

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić, koji zbog učešća na Forumu o svjetskom proizvodnom kapacitetu i poslovnoj saradnji boravi u službenoj posjeti Narodnoj Republici Kini, razgovarao je danas sa Liu Zengom, generalnim direktorom Kineske međunarodne korporacije za vode i električnu energiju (China International Water and Eletric Corporation - „CWE“).

Đokić je podsjetio da Vlada RS-a sa tom korporacijom ima potpisan Memorandum o saradnji i dodao da se nada da će zajedno, na obostranu korist, uspješno realizovati zacrtane ciljeve.

Generalni direktor Kineske međunarodne korporacije za vode i električnu energiju je istakao da je njihova matična kompanija „Tri klisure“ (Corporation Three Gorges – „CTG“), najveća hidroenergetska kompanija u svijetu čija ukupna vrijednost imovine iznosi jedan trilion američkih dolara.

Liu Zeng je podsjetio da je ta kompanija izgradila najveću hidroelektranu, te istakao da je i osnovana kako bi postala lider u oblasti zelene energije i obnovljivih izvora.

Iskazao je veliku zainterovanost kompanije za projekat HE „Dabar“ i druge projekte u sistemu Gornji horizonti, a u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Naglasio je da je par puta razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, te da je tada konstatovano da je BiH potrebna modernizacija i rekonstrukcija saobraćajne i energetske infrastrukture, koja je nosilac ekonomskog razvoja jedne zemlje.

Energetika.ba / FENA