Energetika.ba
Hidroenergija

Mala hidroelektrana "Jeleč" kod Foče puštena u rad

Autor: Energetika.ba
Mala hidroelektrana "Jeleč" kod Foče puštena u rad

Svečanom ceremonijom otvaranja, u četvrtak, 30. avgusta, zvanično je pušten u rad proizvodni pogon mala hidroelektrana "Jeleč" , kojim je kompanija Petrol d.d. Ljubljana nastavila pratiti svoj strateški plan u polju proizvodnje električne energije.
Mala hidroelektrana „Jeleč“ se nalazi na rijeci Govzi, opština Foča. Koristi srednji dio toka rijeke, nominalna snaga elektrane je 4,85 MW, te je predviđena proizvodnja od 14-18 GWh što je dovoljno za snabdijevanje oko 4.000 domaćinstava.

Otvorenju pogona, u koji je investirano 6,25 miliona eura, pored predstavnika Petrol Grupacije prisustvovali su i ministar industrije energetike i rudarstva, gospodin Petar Đokić, predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje Republike Srpske, Elektrodistribucije Foča, opštine Foča kao i brojne druge zvanice.

Član Uprave Petrol grupacije, gospodin Rok Vodnik u pozdravnom govoru, kratko je predstavio transformaciju Grupacije, istakao važnost ovog projekta u strateškim planovima, ali i njegov značaj za cijelu regiju, te pozdravio odličnu saradnju sa lokalnom vlašću i partnerima.

- Električna energija je u našem dobu najbitniji energenat. Zato se Petrol, poznat kao trgovac naftnim derivatima, danas tranformiše u energetsko društvo, koje pruža cjelovita rješenja. Ulažemo u tzv novu energetiku, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, donosimo nova energetskih rješenja i pružamo projekate energetske efikasnosti našim kupacima. Želimo da naš kupac na jednoj strani ima konkurentan proizvod, da mu modernizujemo infrastrukturu, a na drugoj strani postižemo pozitivan efekat za okolinu smanjujući emisiju ugljika.
U razvoju su brojni projekti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kao i projekti energetske efikasnosti. Vjerujemo da ćemo u ovom regionu raditi i u budućnosti na novim projektima, kako onim proizvodnje, tako i projektima energetske efikasnosti, čime ćemo biti i utjecajni faktor razvoja ove regije. Zato se zahvaljujemo na gostoprimstvu, a mi ćemo kao energetska kompanije opravdati povjerenje, rekao je Vodnik.

Prateći dugoročnu stratešku viziju iz 2014. godine, Petrol stremi ka cilju da do 2030. godine izgradnjom kapaciteta osigura prodaju električne energije iz sopstvenih izvora i postane poznat regionalni provajder cjelovitih energetskih i ekoloških rješenja, uz korištenje obnovljivih izvora energije (OIE).

Pored novootvorenog pogona u Jeleču, njegova organizaciona jedinica "Proizvodnja električne energije", osnovana 2015. godine, pod okriljem ima četiri male hidroelektrane u Fojnici ukupne snage oko 6 MW i vjetropark u Šibeniku snage 20,7 MW. Ukupna godišnja proizvodnja ovih pogona od oko 80 GWh električne energije dovoljna je za potrebe 20.000 domaćinstava.

Prilikom otvaranja mHE „Jeleč“ prisutnima se obratio ministar industrije, energetike i rudarstva RS gospodin Petar Đokić, ističući značaj investicija u projekte poizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.
Naglasivši da se puštanjem u rad mHE »Jeleč«, zajedno sa ostalim projektima koji su u različitim fazama realizacije, poboljšavaju energetiski bilansi Republike Srpske koja se za sadašnje i nove partnere potvrđuje kao mjesto za sigurno investiranje, istakao je i značaj sprovođenja mjera smanjenja administrativnih zahtjeva kada su ovakvi projekti u pitanju i važnosti partnerskog djelovanja Vlade sa jedne i investitora sa druge strane

- Cilj RS je da kroz strategiju razvoja energetike koju smo definisali za period do 2035. godine nastavimo intezivno razvijati sektor energetike i gradimo nove i hidroelektrane ali i ostale elektrane koje će prije svega koristiti obnovljive izvore energije. U različitim fazama realizacije je izgradnja 14 malih hidroelektrana, sličnih ovoj elektrani na rijeci Govzi. Nadamo se da će uspješna realizacija ovog projekta ojačati motivaciju kod drugih investitora koji su zainteresirani za slične investicije na našem području, izjavio je ministar Đokić.

Energetika.ba / Klix