Energetika.ba
Hidroenergija

Mimo države BiH: Kinezi sa Srbijom i RS grade hidrocentrale na Drini

Autor: Energetika.ba
Mimo države BiH: Kinezi sa Srbijom i RS grade hidrocentrale na Drini

Dan nakon što je u NSRS na štetu BiH, a u korist Hrvatske i kineskih kompanija, odlučeno da je gradnja Pelješkog mosta vitalni interes Srba, Kinezi velikodušno uzvraćaju Republici Srpskoj.

Predstavnici kompanije China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC) zainteresovani su za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i Janjini, u istočnom dijelu RS.

Potvrdio je ovo danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić.

- Predstavnici AVIC-a su ranije izrazili interesovanje da bi zajedno s nama željeli raditi na realizaciji projekta Buk Bijela, Foča i Paunci, za koje je RS usmjerna da ih realizuje s Vladom Srbije i oni će pratiti tu dinamiku, uz mogućnost da se pojave kao partneri i daju svoju ponudu kada oni i druge kompanije budu pozvani da to urade – rekao je Đokić novinarima u Banjoj Luci.

U Trebinju su, kaže, obišli lokalitet na kojem je ranije bilo najava o izgradnji aerodroma.

- Zainteresovani su da analiziraju sve podatke kako bi možda postali naš partner i da zajedno realizujemo tu investiciju. Svjesni smo da postoje i drugi koji bi željeli graditi aerodrom u Trebinju, ali je ova kineska kompanija veoma specijalizovana za izgradnju aerodroma, jer proizvode i civilne i vojne avione - ustvrdio je Đokić.

Predstavnik kompanije China National Aero-Technology International Engineering Corporation Suo Shuhe je istakao da su imali uspješan sastanak u Vladi RS-a te da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infarstrukture i drugim investicijama.

- Nadamo se početku jedne veoma uspješne saradnje i da će mnogo više kineskih preduzetnika dolaziti u BiH - kazao je Shuhe.

Podsjetimo, Milorad Dodik jučer je prilikom obraćanja NSRS potvrdio da je glavni razlog njegovog zalaganja za gradnju Pelješkog mosta na štetu BiH uticaj Kine.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi na snagu stupio Zaključak koji osporava, bio bi stopiran projekat koji je gradi kineska kompanija.

"Samim tim usložnili bismo odnose sa EU, ali i sa kineskim partnerima, koji su prisutni u RS i sa kojima razgovaramo o značajnim projektima u RS", napomenuo je Dodik.

(Vijesti.ba)