Energetika.ba
Hidroenergija

Mještani protiv gradnje mini hidrocentrala

Autor: Energetika.ba
Mještani protiv gradnje mini hidrocentrala

Upravni odbor za koordinaciju udruženja sa prostora Mjesne zajednice Neretvica prikupljanjem potpisa za peticiju pokrenuo  je kampanju “5 do 12” protiv gradnje mini hidrocentrala na rijeci Neretvici u općini Konjic.

Održan sastanak

Na ovaj korak predstavnici pet udruženja sa područja MZ Neretvica odlučili su se nakon što je "Elektroprivreda BiH2 prošle sedmice na sastanku sa predstavnicima Općine Konjic i investitora najavila da bi uskoro trebala početi gradnja dvije mini hidrocentrale.

Ove aktivnosti planirane su na osnovu Ugovora o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala koje je Općina Konjic 2009. godine potpisala s EPBiH. Jedan od članova Upravnog odbora kampanje Ibro Hero kazao je da potpisivanjem peticije kreću u pravnu borbu za spas rijeke.

- Rijeka Neretvica je naš izvor života na ovom području - kazao je Hero.

Protesti u Parsovićima

Potpisivanje peticije trajat će do sutra, a za subotu je planirano protestno okupljanje građana kod Osnovne škole u Parsovićima.

- Na tom okupljanju saznat ćemo koliko je ljudi potpisalo peticiju i na osnovu toga ćemo donijeti naredne smjernice za borbu i spas rijeke - istaknuo je Sejad Hakalović, član Upravnog odbora za borbu i spas rijeke Neretvice.

Energetika.ba / Avaz