Energetika.ba
Hidroenergija

Načelnik I. Novog Sarajeva se obavezao da neće biti gradnje hidroelektrane ako građani ne dozvole

Autor: Energetika.ba
Načelnik I. Novog Sarajeva se obavezao da neće biti gradnje hidroelektrane ako građani ne dozvole
Prošle sedmice su predstavnice Aarhus centra iz Sarajeva, ispred Koalicije za zaštitu rijeka BiH, posjetile načelnika i tom prilikom predstavile problematiku male hidroelektrane “Podivič” na Kasindolskoj rijeci. Posebnu pažnju su skrenule na problematiku pristupnog puta koji nije izgrađen u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Načelnik je obećao da će i sam poslati komunalnu policiju na lice mjesta te napisti
dopis inspekciji kako bi podržao Zahtjev za inspekcijskim nadzorom koji je prethodno poslao Aarhus centar.

Uočivši negativni rezultat koji je mala hidroelektrana “Podivič” ostavila na Kasindolsku rijeku, Općina Istočno Novo Sarajevo je izrazila podršku za obustavljanje gradnje MHE “Samar” i MHE “Slapi”, iako je na početku podržala ovaj projekat i dala pozitivno mišljenje.

“Zaista je pohvalno primjetiti da su eminentni predstavnici različitih institucija u opštinama, a i grada Istočno Sarajevo, poput gosp. Miroslava Lučića, voljni podržati moratorijm na mHE. Ovakva podrška predstavlja snažnu poruku da moratorijum na mHE u Republici Srpskoj mora biti na listi političkih prioriteta”, izjavila je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH, prenosi Klix.

Deklaracija "Opštine bez brana" dio je aktivnosti koje zajedno implementiraju Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike.

Zasnovana je na "Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana" koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Sve opštine u BiH imaju mogućnost da se pridruže inicijativi "Opštine bez brana".

Energetika.ba