Energetika.ba
Hidroenergija

Nova prepirka Izetbegovića i Vučića: Nema govora o promjeni granice kod hidrocentrala

Autor: Energetika.ba
Nova prepirka Izetbegovića i Vučića: Nema govora o promjeni granice kod hidrocentrala

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandra Vučić ponovo su se verbalno sukobili na konferenciji za medije u Mostaru. Ovaj put tema razilaženja je bila utvrđivanje granica između BiH i Srbije.

Izetbegović je otvoreno kazao kako da kod hidrocentrala na Drini nema govora o promjeni granice, ali da se mora iznaći način za funkcionisanje tih hidrocentrala.

Kako kaže, predsjednici zemalja ne mogu takve probleme riješiti jer tim pitanjem treba da se bave eksperti, a ne političari.

On je istakao da ako se ne iznađe rješenje zemlje mogu problem riješiti putem međunarodne arbitraže od koje BiH uopće ne bježi.

Vučić je rekao da Izetbegović ne iznosi istinu i da Srbija nije tražila da se zvrši devijacija granice, odnosno da je ponudila BiH plodniju zemlju u zamjenu.

On je rekao da je BiH to odbila nakon čega je Srbija tražila da granica ide sredinom toka rijeka Drine i da ima pravo službenosti provoza i korištenja.

Podvukao je da ovdje nije riječ da neko hoće dio teritorije BiH i da se nada kako će zemlje postići dogovor.

Vučić smatra da pitanje državne granice nije pitanje loših odnosa među Bošnjacima i Srbima već da je riječ o jednostavnom pitanju.

Zahvalio se Izetbegoviću koji je rekako kako u narednih sedam mjeseci nije realno očekivati rješavanje ovog problema zbog izbora u BiH. Kako kaže, u Srbiji nisu izbori i zvanični Beograd je spreman na pregovore.

Nakon njega javnosti se ponovo obratio Izetbegović koji je čestitao Vučiću pobjedu na izborima u Beogradu te još jednom ponovio da državna granica nije stvar predsjednika zemalja i da mu nije jasno zbog čega u ovom slučaju ne bi se aktivirale komisije.

Energetika.ba / Klix.ba