Energetika.ba
Hidroenergija

Obustavlja se izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane

Autor: Energetika.ba
Obustavlja se izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane

Udruženja koja se bave zaštitom rijeka od bahate i koruptivne eksploatacije tokom izgradnje malih hidroelektrana (MHE), ubrzo bi mogla ugledati svjetlo na kraju tunela, s obzirom da je Vlada FBiH uputila na razmatranje Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, a kojim se izdavanje energetskih dozvola za MHE obustavlja, saopćeno je iz Udruženja "Aarhus centar u BiH".

Posljednjih petnaest dana, nevladine organizacije koje se bore za zaštitu rijeka, bile su iznenađene i razočarane informacijom da se na dnevnom redu Predstavničkog doma trebao naći Prijedlog zakona o dopuni Zakon o OIEiEK, za process usvajanja po hitnoj proceduri, a kojim bi se samo produžio rok trajanja Akcionog plana FBiH za korištenje obnovljivih izvora energije (APOEF), čime bi se nastavilo poticanje za MHE.

Iz tog razloga, obraćanjem Odboru za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH s listom Prijedloga/Zahtjeva za izmjene Zakona o OIEiEK, po redovnoj proceduri, te pokretanjem inicijative za izmjene Zakona o električnoj energiji FBiH, nevladine organizacije nastojale su podsjetiti na obaveze iz Zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, od 29. juna 2020. godine, kojim se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijeloj teritoriji Federacije BiH, navodi se u saopćenju,

- Jedan od ključnih, zakonskih aspekata realizacije Zaključka Vlade i Zaključka Parlamenta FBiH, koji su usvojeni prošle godine u odnosu na Deklaraciju za zaštitu rijeka BiH i moratorija na izgradnju MHE jeste zabrana poticanja MHE. Tokom 2020. i 2021. inicirali smo i održali niz sastanaka s resursnim ministarstvima, uključujući Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije kako bi lobirali zakonske izmjene u dijelu koje se tiču regulisanja sistema poticaja za MHE. Predloženi Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH predstavlja jasan odgovor na naše zahtjeve, te prvi put kreira i adekvatnu zakonsku definiciju za MHE. U narednom periodu ćemo zagovarati i usvajanje ovog Zakona, koji predstavlja važnu zakonsku osnovu za regulisanje koruptivnih ambicija pojedinih investitora - ističe izvršna direktorica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH" Emina Veljović.

Iz "Aarhus centra u BiH" podjećaju da se građani lokalnih zajednica zajedno sa nevladinim organizacijama udruženim u Koliciji za zaštitu rijeka BiH već godinama bore protiv nekontrolisane izgradnje MHE.

- Zadnju godinu dana, putem svojih predstavnika iz NVO Udruženja "Aarhus centar u BiH", Eko akcija i Fondacije "Atelje za društvene promjene-ACT" intezivno rade na lobiranju zakonskih izmjena radi zaštite rijeka od eksploatacije i destrukcije koja je primarno ostvarivana koruptivnim djelovanjima pojedinaca, navodi se u saopćenju.

Energetika.ba / FENA