Energetika.ba
Hidroenergija

Poništena ekološka dozvola za MHE 'Slapi'

Autor: Energetika.ba
Poništena ekološka dozvola za MHE 'Slapi'

Okružni sud u Banjoj Luci uvažio je tužbu Udruženja „Resursni Aarhus centar u BiH“ te donio presudu kojom se poništava obnovljena ekološka dozvola za MHE “Slapi” na Kasindolskoj rijeci, na teritoriji općina Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

MHE “Slapi” treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda.

Iz Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” napominju da je u toku maja ove godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” provela građansku inicijativu putem koje je prikupljeno 2.354 potpisa protiv izgradnje MHE “Smar” i “Slapi”, čime je jasno iskazan stav lokalne zajednice o ovim hidroenergetskim postrojenjima.

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!”, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo, više od godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci”.

- Ovo je druga pozitivna presuda koju smo zaprimili u predmetu tri MHE na Kasindolskoj rijeci. Sada imamo poništene obnovljene ekološke dozvole za MHE “Smar” i MHE “Slapi”, te se nadamo da će biti poništena i ekološka dozvola za MHE “Podivič” kao i građevinska dozvola za MHE “Samar.”

Iako bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS trebalo u cijelosti primjenjivati Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o uređenju prostora i građanu, nažalost svjedoci smo da upravo oni najčešće krše odredbe tih zakona - kazala je izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović, navodi se u saopćenju.

Energetika.ba / FENA