Energetika.ba
Hidroenergija

Poslije 10 godina odustali od gradnje hidroelektrana na Limu

Autor: Energetika.ba
Poslije 10 godina odustali od gradnje hidroelektrana na Limu

Kanadska kompanija Reservoir Capital odlučila je da napusti projekat gradnje dvije hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2, na Limu u jugozapadnoj Srbiji. Planirana snaga je bila 59 MW.

Odluka je donijeta poslije deset godina rada na projektu vrijednom 150 miiona eura.

Reservoir Capital je saopštio da je njegova ispostava u Srbiji, Renewable Energy Ventures (REV), podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka Privrednom sudu u Beogradu, u skladu sa odlukom da firma prestane da radi i obavi likvidaciju svoje imovine. Ovu odluku, kako se navodi, kompanija je donijela kako bi krenula u nove projekte u hidroenergetici.

- Reservoir Capital je odlučio da napusti projektne planove u Srbiji koji su uključivali Brodarevo hidro projekat. Naš plan je da se više ne bavimo dugim i riskantnim grinfild projektima, već da se okrenemo ulaganjima u čistu energiju koji će obezbijediti povraćaj našim akcionarima na duži rok - izjavio je izvršni direktor Lewis Reford, prenosi ekapija.

Kanadska kompanija započela je sa razvojem ovog projekta 2008. godine. Skoro u cijelom tom periodu kompanija je bila kritikovana od strane lokalnih aktivista i nevladinih organizacija koji su se protivili projektu zbog ekoloških rizika. U julu prošle godine, Upravni sud Srbije poništio je rješenje o obimu i sadržaju studije o procjeni uticaja na životnu sredinu hidroelektrana na reci Lim.

Vlada Crne Gore je, takođe, pokrenula pitanje prekograničnog uticaja ovih elektrana. Inače, država je kompaniji Reservoir Capital izdala energetske i lokacijske dozvole za hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na rijeci Lim u blizini Brodareva i Prijepolja.

Energetika.ba