Energetika.ba
u posljednjih 38 godina

Proizvodnja hidroelektrične energije u Indiji zabilježila najveći pad

Autor: Energetika.ba
Proizvodnja hidroelektrične energije u Indiji zabilježila najveći pad
Foto: Unsplash

Proizvodnja hidroelektrične energije u Indiji zabilježila je najveći pad u posljednjih najmanje 38 godina tokom godine koja je završila 31. marta, pokazala je analiza podataka vlade koju je provela agencija Reuters, dok je nestabilna kiša prisilila dodatnu ovisnost o termoelektranama uslijed veće potražnje.

Pad od 16,3% u generaciji iz najvećeg čistog izvora energije u zemlji podudario se s padom udjela obnovljivih izvora u proizvodnji energije po prvi put od kada je premijer Narendra Modi preuzeo obaveze povećanja kapaciteta solarnih i vjetroelektrana na klimatskim pregovorima UN-a u Parizu 2015. godine.

Obnovljivi izvori činili su 11,7% ukupne proizvodnje električne energije u Indiji u godini koja je završila u martu, što je manje od 11,8% u prethodnoj godini, pokazala je analiza dnevnih podataka o opterećenju mreže federalnog regulatora Grid-India, prema podacima agencije Reuters.

Indija je treći najveći emitent stakleničkih plinova na svijetu, a vlada često ističe niže emisije po stanovniku u usporedbi s razvijenim zemljama kako bi opravdala porast korištenja ugljena.

Petogodišnji minimum u stanju rezervoara znači da će proizvodnja hidroelektrične energije vjerovatno ostati niska tokom najtoplijih mjeseci od aprila do juna, upozoravaju stručnjaci, što bi moglo povećati ovisnost o ugljenu tokom perioda visoke potražnje prije početka monsuna u junu.

K. J. Ramesh, bivši šef Indijskog meteorološkog odjela, rekao je da postoji povećana šansa za obilnu kišu tokom godišnjeg monsuna ove godine, ali da bi se bilo kakav utjecaj na proizvodnju hidroelektrične energije mogao vidjeti tek u julu.

"Kada hidroelektrična energija poraste zbog obilne kiše, trebala bi se koristiti kako bi se smanjila zavisnost o termoelektranama", rekao je, dodajući da nestabilna kiša znači da se Indija ne bi trebala oslanjati na hidroelektričnu energiju kao pouzdan izvor energije u budućnosti.

Udio hidroelektrične energije u ukupnoj proizvodnji energije u Indiji pao je na rekordno niskih 8,3% tokom fiskalne godine koja je završila 31. marta, pokazali su podaci Grid-India, u usporedbi s prosječnim udjelom od 12,3% u 10 godina do 2020. godine.

Udio hidroelektrične energije postupno je opadao posljednjih godina uslijed usporavanja dodavanja novih kapaciteta, dok su druge izvore, uključujući ugljen, solarnu i vjetroelektranu, dobivale na udjelu.

Najmanja količina kiše od 2018. godine rezultirala je smanjenjem razine vode u rezervoarima, što je dovelo do petogodišnjeg minimuma proizvodnje hidroelektrične energije od 146 milijardi kilovat-sati (kWh).

Dok su proizvodnja energije iz ugljena i lignita u 2023./24. porasla za 13,9%, nadmašivši povećanje od 9,7% iz obnovljivih izvora, pokazali su podaci regulatora mreže. Ukupna proizvodnja električne energije porasla je za 10,3% u 2023./24. godini, pokazali su podaci Grid-India.

Indija nije ispunila cilj iz 2022. godine da instalira 175 gigavata (GW) obnovljive energije, te ostaje 38,4 GW ispod tog cilja, pokazujući podaci Grid-India. Ovisnost Indije o fosilnim gorivima za energiju dosegnula je petogodišnji maksimum od 77,2% u 2023./24. godini, prenosi Reuters.

Dodavanje obnovljivih izvora u Indiji usporilo je na petogodišnji minimum u 2023. godini. Globalno, proizvodnja hidroelektrične energije pala je samo četiri puta od 2000. godine zbog manje kiše i toplijih temperatura uzrokovanih El Niño vremenskim obrascem, prema podacima energetskog think tanka Ember.

Proizvodnja hidroelektrične energije u Indiji, šestom najvećem proizvođaču hidroelektrične energije, pala je gotovo sedam puta brže od globalnog prosjeka, pokazali su podaci Embera.