Energetika.ba
Hidroenergija

Stanovnici Foče protiv izgradnje hidroelektrana na Drini

Autor: Energetika.ba
Stanovnici Foče protiv izgradnje hidroelektrana na Drini

Odbornici Skupštine Opštine Foča na posljednjoj sjednici prihvatili su informaciju “Elektroprivrede RS” o gradnji hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na rijeci Drini. Tim povodom oglasili su se građani te opštine koji su u pismu odbornicima u Skupštini izrazili nezadovoljstvo najavljenom gradnjom hidroelektrana, koje bi, smatraju, njihov život učinile nemogućim.

Predsjednik Skupštine Opštine Foča Izet Spahić pojasnio je Feni da su se oglasili stanovnici Jošanice i Paunaca.

- Oni su uputili pismo Skupštini Opštine i načelniku Foče u kojem izražavaju zabrinutost i postavljaju pitanja šta to znači za ekologiju, za njihova domaćinstva i imanja. Pokazalo se i na sjednici kojoj je prisustvovao i direktor Elektroprivrede RS-a, da tih detalja nema i da je izgradnja HE Foča i Paunci na nivou ideje te da ne postoji ni izvedbeni projekt – ističe Spahić.

Po njegovim riječima, na sjednici je usvojen zaključak o formiranju zajedničke komisije koju će sačinjavati predstavnici opštine, investitora i građana.

- U ovom momentu ne može se izraziti bilo kakvo konačno mišljenje jer nemamo detalje i ne znamo kakvi će biti efekti na ljude koji žive u tom dijelu niti se zna granični pojas koji će obuhvatiti hideroelektrane. Treba sačekati detaljne informacije i onda voditi ozbiljne razgovore – smatra Spahić.

Napominje da je kao predstavnik Bošnjaka u Skupštini Opštine iskoristio prisustvo direktora Elektroprivrede RS-a, da ukaže na probleme sa elektrifikacijom povratničkih naselja u toj opštini.

- Imamo apsurd da recimo u MZ Jeleč imamo izgrađene tri male hidrocentrale koje rade, a okolna sela nemaju struju. I u drugim dijelovima opštine brojna su sela i mjesne zajednice u kojima nije izvršena elektrifikacija, a uglavnom je riječ o selima u koja se vraćaju Bošnjaci. Imamo situacija da ljudi tu žive već deset godina bez struje. Dobili smo obećanje generalnog direktora Elekrtroprivrede RS-a da će se ovo preduzeće uključiti u maksimalno i od viših nivoa vlasti zatražiti da se više angažuju u rješavanju tih problema – kazao je predsjednik SO Foča.

Energetika.ba / FENA