Energetika.ba
Hidroenergija

Stevanović: Srbija treba plaćati naknadu za korišćenje hidropotencijala

Autor: Energetika.ba
Stevanović: Srbija treba plaćati naknadu za korišćenje hidropotencijala

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izjavio je danas da je za budžete lokalnih zajednica u Republici Srpskoj veoma važno da Srbija počne da plaća naknadu za korištenje hidropotencijala, a da se u međuvremenu pregovara o iznosu dugovanja.

"Vrijeme prolazi, a ništa se po tom pitanju ne dešava. Stoga je veoma važno da Srbija počne da plaća ovu naknadu", rekao je Stevanović komentarišući odgovor "Elektroprivrede" Srbije da može platiti 10 miliona KM umjesto 86 miliona KM koliko za 27 godina potražuju grad Zvornik i opštine Višegrad, Srebrenica i Rogatica.

Ističući da grad Zvornik ne može da utiče na način na koji se obračunavaju te obaveze, Stevanović je novinarima rekao da se može samo priželjkivati da to bude onako kako "Elektroprivreda" Republike Srpske plaća naknadu za potopljeno zemljište.

"Na kraju krajeva, nije ni važan princip plaćanja, odnosno obračun, već da se počne redovno plaćati, jer taj novac mnogo znači za budžet lokalnih zajednica", rekao je Stevanović.

On je dodao da je po pitanju ovih dugovanja moguća svaka vrsta kompromisa.

Između Zvornika u Republici Srpskoj i Malog Zvornika u Srbiji nalazi se Hidroelektrana "Mali Zvornik" koja svojim akumulacionim jezerom pokriva veliki dio područja grada Zvornika.

Prema najavama iz Vlade Srbije, odluka o isplati naknada još nije donesena, jer je sve uslovljeno rješavanjem pitanja granice.

Energetika.ba / SRNA