Energetika.ba
Dvjema firmama

Torishima Service Solutions Europe Limited prodala hidroelektrane

Autor: Energetika.ba
Torishima Service Solutions Europe Limited prodala hidroelektrane
Foto: Unsplash

Torishima Service Solutions Europe Limited prodala je imovinu i operacije hidroelektrane Glendevon firmi Renfin & Hydropol Group, prema advokatskoj firmi Harper Macleod.

Harper Macleod je savjetovao Torishimu Service Solutions Europe Limited o prijenosu zakupa i prodaji poslovanja i imovine.

Mala hidroelektrana izgrađena je od strane Torishime u partnerstvu sa Scottish Waterom 2022. godine. Sastoji se od reverzibilne pumpe, generatora i regenerativnog varijabilnog pogona instaliranog u kući za mjerenje kompenzacije donjeg rezervoara Glendevon.

Prema Scottish Wateru, električna energija proizvedena tehnologijom instaliranom na rezervoaru u Perthshireu štedi ekvivalent od 93 tone ugljičnog dioksida godišnj, prenosi Power Engineering International.

Torishima sa sjedištem u Glasgowu specijaliziran je za dizajn, proizvodnju, montažu, instalaciju i održavanje mehaničkih, hidrauličnih, rashladnih i podmazivačkih sistema za evropsku klijentelu.

Renfin & Hydropol Group su stručnjaci za razvoj, instalaciju i operaciju hidroprojekata širom Evrope i u inostranstvu. U Velikoj Britaniji posjeduju 35 hidroelektrana kroz razvoj i akvizicije.

" Hidroenergija je ključni sastojak u škotskom mješovitom energetskom sistemu obnovljivih izvora i doprinosi ambicijama da do 2024. godine postane neto nula. Koristi lako dostupan izvor energije i vraća energiju u mrežu dok smanjuje emisije ugljika", rekla je Caroline Summers, partnerica u Harper Macleodovom timu za komercijalno nekretnine koji je vodio transakciju. "Torishima je kombinirala vodeću tehnologiju na tržištu s industrijskim stručnjacima i visokim standardima korisničke usluge kako bi isporučila shemu koja će pružiti vitalne izvore energije i doprinijeti naporima za borbu protiv klimatskih promjena u godinama koje dolaze."