Energetika.ba
Hidroenergija

U Budvi održan protest protiv izgradnje hidroelektrana

Autor: Energetika.ba
U Budvi održan protest protiv izgradnje hidroelektrana

Više od stotinu aktivista za zaštitu rijeka s Balkana danas je protestovalo u Budvi protiv izgradnje hidroelektrana. Okupljeni su poslali poruku da hidroenergija nije zelena energija i da je stavljanje rijeka u cijevi "genocid nad lokalnim stanovništvom", javlja Anadolu Agency (AA).

Protest, koji je organizovao Pokret za spas rijeka Balkana "Balkan River Defence", u saradnji s više crnogorskih i međunarodnih organizacija, okupio je i građane Budve, koji su dali podršku ekološkim aktivistima.

Semra Mahmutović iz Pokreta "Balkan River Defence" kazala je da hidroenergija nije zelena energija.

"To što planiraju tri hiljade brana na Balkanu je pogubno za cijeli svijet", kazala je Mahmutović.

Milica Kandić iz ekološke organizacije "Green Home" ukazala je da je bilo nekoliko propusta tokom postupka davanja koncesija.

"Dajemo podršku ljudima koji su došli sa sjevera Crne Gore da iskažu bunt protiv izgradnje malih hidroelektrana. Kada je bio proces izdavanja koncesija malih hidroelektrana, nedostajali su ključni dokumenti. Nisu ispoštovani zakoni o koncesijama i o vodama", kazala je Kandić.

Današnji protest organizovan je ispred hotela "Splendid" u Bečićima, gdje je u toku Samit o hidroenergiji Balkana, kojem prisustvuju zagovornici i investitori u razvoj hidroenergetskih projekata.

Iber Hoti, jedan od protivnika gradnje hidroelektrana iz Plava, kazao je da u tom gradu trenutno imaju dvije hidroelektrane.

"Tamo su presušili svi potoci, tamo je priroda kao da je pala atomska bomba", kazao je Hoti.

Milan Svitlica iz Budve, pružajući podršku stanovništvu sa sjevera Crne Gore, kazao je da je stavljanje rijeke u cijev isto kao da se krene u projekat betoniranja mora.

"To je suludo, prevaziđeno i genocid nad lokalnim stanovništvom", kazao je Svitlica.

Podršku današnjem protestu su dali i građani albanskog sela Keljmendi, gdje je takođe planirana gradnja hidroelektrana.

Energetika.ba / AA