Energetika.ba
Hidroenergija

Vodovodna mreža u Beču pokreće 16 mini hidroelektrana

Autor: Energetika.ba
Vodovodna mreža u Beču pokreće 16 mini hidroelektrana

Bečka voda za piće koja se crpi direktno iz planinskih izvora nije samo zdrava, nego je i sjajan izvor energije.

U Beču se voda za piće još od 1926. godine koristi za proizvodnju ekološki prihvatljive energije. Od tada do danas uzduž dva magistralna vodovoda koja vodu za piće s planina dovode u glavni grad Austrije izgrađeno je 16 malih hidroelektrana koje godišnje mogu proizvesti 71 milijun kilovata električne energije. Ta bi količina bila dovoljna za snabdijevanje bečkih općina Wieden i Josefstadt koji skupa imaju preko 57.000 stanovnika.

Posljednje tri izgrađene elektrane smještene su direktno u gradu, a posebnost zadnje dvije je njihov specijalni dizajn. Riječ je o centrifugalnim pumpama u koje voda ulazi s „obrnute“ strane i koje se na taj način koriste kao turbine. No, uprkos iznimnoj ekonomičnosti i ekološkoj prihvatljivosti ovakvog načina proizvodnje električne energije, kvaliteta pitke vode je i dalje na prvom mjestu. Svi sastavni dijelovi bečkih hidroelektrana napravljeni su od materijala koji su u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Snabdijevanje pitkom vodom ima prioritet nad proizvodnjom struje, tako da su hidroelektrane smještene na magistralnim vodovodima i imaju ugrađen automatski sistem koji prilikom zastoja u radu elektrane vodi omogućuju slobodan prolaz u vodovodnu mrežu. Na taj način se i dalje osigurava neometano snabdijevanje pitkom vodom.

Energetika.ba