Energetika.ba
Hidroenergija

WWF pozdravlja odluku Parlamenta Federacije BiH o obustavi izgradnje malih hidrocentrala

Autor: Energetika.ba
WWF pozdravlja odluku Parlamenta Federacije BiH o obustavi izgradnje malih hidrocentrala

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozdravila je odluku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je u ponedjeljak prihvatio predloženi zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

"Razlozi za dopune vezani su za zaključak Doma iz lipnja 2020. godine o zabrani gradnje malih hidrocentrala na cijeloj teritoriji FBiH i za Prijedlog deklaracije o zaštiti rijeka", priopćeno je iz WWF-a.

Kako navode, WWF se zajedno s drugim organizacijama u BiH i u regiji već godinama zalaže za obustavljanje izgradnje malih hidrocentrala, jer su se "njihova izgradnja i operativni rad pokazali kao strašan udarac za rijeke i prirodni svijet. U svojim nastojanjima da ovu nepovoljnu situaciju po pitanju prirode i okoliša usporimo ili obustavimo, već dugi niz godina organizacije se susreću sa preprekama, ali i pobjedama."

Kroz proces koji su započele nevladine organizacije i lokalne zajednice direktno pogođene problemom malih hidrocentrala uspostavljena je i komunikacija s vlasti koja je u konačnici rezultirala usvajanjem ovog zakona.

"Usvajanje ovog zakona jedna je od pobjeda u ovom procesu. Predstavnici najvišeg organa vlasti prihvatili su inicijativu nevladinih organizacija da se obustavi daljnja izgradnja malih hidrocentrala što nam u konačnici pokazuje da smo na dobrom putu ka prepoznavanju tog problema kao vrlo važnog i utjecajnog“, izjavio je direktor WWF Adria u BiH Đorđe Stefanović.

Energetika.ba