Energetika.ba
Usmjeren na tri ključne mjere

HROTE: Konkurs vrijedan 257,2 miliona eura za podršku projektima obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
HROTE: Konkurs vrijedan 257,2 miliona eura za podršku projektima obnovljivih izvora energije
Foto: Fena

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je konkurs za dodjelu podrške novim projektima u području obnovljivih izvora energije vrijedan 257,2 miliona eura, a kvota iznosi 607,25 megavata (MW) za vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane, saopćili su u petak iz HROTE-a.

Konkursni postupak sastoji se od Javnog poziva koji je objavljen na web stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti konkurs u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći učestvovati dostavom ponuda. Osnovni kriterij za odabir dobitnih ponuda je cijena po megavatsatu proizvedene električne energije.

Konkurs se, navodi se u saopćenju, provodi u skladu s novim Programom državnih potpora za sistem poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom koji je donio HROTE, a čija ukupna vrijednost iznosi 286,8 miliona eura za ukupnu kvotu od 658,25 MW.

Program je usmjeren na tri ključne mjere - prva je mjera dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od jednog MW, s ukupnom kvotom od 417,25 MW (vjetroelektrane 60MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW), ukupne vrijednosti 153 miliona eura, dok je mjera dva dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage 200kW do 1 MW, odnosno do 6MW/18 MW za projekte u vlasništvu mikro, malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije, s ukupnom kvotom od 190 MW (vjetroelektrane 90MW i sunčane elektrane 100 MW), ukupne vrijednosti 104,2 miliona eura.

Treća mjera je dodjela zagarantovane otkupne cijene za postrojenja instalirane snage od 50 kilovata (kW) do 200 kW, s ukupnom kvotom od 51 MW (sunčane elektrane 50 MW i hidroelektrane 1 MW), ukupne vrijednosti 29,6 miliona eura.

Program državnih podrška, smatraju u HROTE-u, kreiran je u skladu s najvišim evropskim standardima i regulativama, uključujući Uredbu 651/2014 (GBER - Uredba o skupnom izuzeću), te nacionalnim zakonodavstvom koje regulira područje državnih potpora i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Objavljeni konkurs odnosi se na dodjelu tržišne premije za Mjeru 1. i Mjeru 2. Programa, nakon čega najavljuju objavu konkursa za Mjeru 3., odnosno za poticanje projekata zajamčenom otkupnom cijenom, prenosi SEEbiz.

Direktor HROTE-a Darjan Budimir ističe kako Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu definira razvojne energetske projekte s ciljem osiguranja energetske nezavisnosti RH s posebnim naglaskom na jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i konkurentnost energetskog sistema, a sve u cilju smanjenja potrošnje, emisija stakleničkih plinova, održivost energetskog razvoja i jačanju pozitivnog investicijskog okruženja.

- HROTE je do sada kroz sistem poticanja sklopio 1650 ugovora i time omogućio razvoj preko 1500 MW projekata obnovljivih izvora energije. Cilj ovih mjera je nastaviti aktivno poticati implementaciju održivih rješenja te na taj način poticati zelenu budućnost Hrvatske.