Energetika.ba
Obnovljivi izvori

Hrvatska izdvaja 500 miliona eura za instaliranje baterija

Autor: Energetika.ba
Hrvatska izdvaja 500 miliona eura za instaliranje baterija
Foto: Ilustracija/Unsplash

Hrvatska vlada pripremila je 500 miliona eura za instaliranje baterija za skladištenje energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je da je Hrvatska spremna za energetske promjene. Trebalo bi, kako je istakao, voditi brigu o zelenoj tranziciji energetskog sistema, ali i o sigurnosti snabdijevanja.

Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi eura, naveo je Habijan na 7. međunarodnoj konferenciji Jadranskog naftovoda (Janaf) „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene“, prenela je HINA.

Potpisan ugovor za proširenje terminala za tečni prirodni gas

On je istakao da je dio tih sredstava iskorišten da se prošle sedmice potpiše ugovor u vrijednosti od 533 miliona eura za proširenje kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) Lek sa 2,9 na 6,1 milijardu kubnih metara godišnje, kao i za dva gasovoda, Zlobin – Bosiljevo – Kozarac – Sisak i drugi koji ide prema Mađarskoj i Sloveniji, prenosi Balkan Green Energy NEws.

On je naglasio da se tako diverzifikuje i povećava sigurnost snabdijevanja.

Ostatak novca, kako je dodao, ide u zelenu tranziciju, pa će tako oko 500 miliona eura biti namijenjeno za velike baterije.

Ta skladišta koristit će svi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora koji neće odmah isporučivati energiju u prenosnu mrežu.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić najavio je da će kompanija diverzifikovati poslovanje.

Cilj Janafa je da postane energetska kompanija tako što će ulagati u solarnu, geotermalnu i energiju vjetra i u geotermalnu energiju te se nada da će Janaf prerasti u respektabilnu energetsku kompaniju, istakao je Adanić.