Energetika.ba
Statistika

Hrvatska pri vrhu Evropske unije prema ostvarenju zelenih ciljeva

Autor: Energetika.ba
Hrvatska pri vrhu Evropske unije prema ostvarenju zelenih ciljeva
Foto: Ilustracija

Članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj je donijelo stabilan rast i razvoj na svim područjima privrednog djelovanja, pa tako i u energetici.

Protekla decenija bila je dinamička, posebno na području obnovljivih izvora energije, što je rezultiralo kontinuiranim povećanjem udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i visokoučinkovite kogeneracije.

Poručio je to nedavno za stručni časopis EGE Darjan Budimir, direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE).

"Porast udjela zelene energije jasno je kvantificiran - na razini proizvodnje, na razini ukupne energetske potrošnje, ali i u nacionalnom energetskom miksu", dodao je.

"Godina 2023. u tom je smislu bila uspješnija nego ijedna prije - sa više od 59 posto proizvedene zelene energije (od čega oko 41 posto energije iz hidroelektrana) približili smo se ciljevima zelene tranzicije i energetskim ciljevima EU-a. Istovremeno, više od 70 posto energije dobiveno je korištenjem niskougljičnih tehnologija, što Hrvatsku svrstava u sam evropski vrh u ispunjavanju ciljeva zelene tranzicije", istaknuo je, među ostalim, Budimir u osvrtu na temu decenija energetike i energetskog gospodarstva u Europskoj uniji.