Energetika.ba
sjedište u Londonu

Japanska firma osnovala globalnu jedinicu usmjerenu na obnovljive izvore energije

Autor: Energetika.ba
Japanska firma osnovala globalnu jedinicu usmjerenu na obnovljive izvore energije
Foto: X

Najveća japanska energetska kompanija JERA Co. osnovala je globalni poslovni sektor za obnovljive izvore energije sa sjedištem u Londonu, kako bi povećala investicije u niskougljične projekte i zadovoljila ciljeve dekarbonizacije.

Nazvan JERA Nex, ovaj odjel će razvijati, ulagati, posjedovati i upravljati projektima obnovljivih izvora energije poput vjetroelektrana na kopnu i moru, solarnih elektrana i skladištenja baterija.

Počevši s portfeljem od 3 GW obnovljive energije, cilj mu je razviti kapacitet od 20 gigavata (GW) obnovljive energije do 2035. godine, te razmatra ulaganja širom svijeta, uključujući i japansko tržište, rekla je izvršna direktorica Nathalie Oosterlinck, a prenosi Reuters.

Rekla je da će se odjel fokusirati na povećanje kapaciteta putem odabranih akvizicija i partnerstava, kao i na samostalni razvoj projekata.

JERA je zajedničko poduzeće između Tokyo Electric Power Company Holdings (9501.T) i Chubu Electric Power Co Inc (9502.T). Cilj joj je postići neto nula emisija ugljičnog dioksida do 2050. godine.

Prošle godine kupila je Parkwind, najveću belgijsku platformu za vjetroelektrane na moru.

Konzorcij sastavljen od Parkwinda i vlasnika trgovine IKEA, Ingka, osvojio je prvu norvešku aukciju za razvoj vjetroelektrane na moru snage 1,5 GW u južnom norveškom Sjevernom moru prošlog mjeseca.

Na drugom krugu tendera za vjetroelektrane na moru u Japanu krajem prošle godine, JERA je također dobila pravo za razvoj vjetroelektrane snage 315 megavata kao dio konzorcija s firmama Electric Power Development (9513.T), Itochu (8001.T) i Tohoku Electric Power (9506.T).

Za dugoročnije planove, Oosterlinck je rekla da je "plutanje" vjetroelektrana na moru ambicija s obzirom na dubine vode oko otočnih država poput Britanije i Japana, što ih čini prikladnim za to.

"Trebat će neko vrijeme da se to dalje razvije, ali razmatramo plutanje i potencijalne projekte u Japanu", rekla je Oosterlinck.