Energetika.ba
Turn2X

Otvorena velika fabrika biometana u Španiji

Autor: Energetika.ba
Otvorena velika fabrika biometana u Španiji
Foto: Turn2X

Kompanija Turn2X sa sjedištem u Munchenu otvorila je prvi proizvodni pogon u Španiji za komercijalnu proizvodnju obnovljivog i klimatski neutralnog prirodnog plina u Evropi.

Fabrika je otvorena krajem prošle sedmice u gradu Miajadas na zapadu Španije i ubrzat će prelaz na čistu energiju, rekli su iz kompanije Turn2X.

Postrojenje ima kapacitet od dva megavata (MW) i može proizvesti oko dva gigavat sata (GW h) obnovljivog prirodnog plina godišnje.

Do kraja decenije, Turn2X ima za cilj pokriti 10 posto njemačkih potreba za prirodnim plinom 'zelenim' metanom (biometanom) koji se proizvodi iz zelenog vodika i CO2.

Fabrika je povezana sa Njemačkom postojećim plinovodom, što znači da se isporuka njemačkim kupcima planira započeti kasnije tokom godine.

Turn2X je izjavio da je ključna prednost postrojenja visok nivo prilagodljivosti i to što je posebno prikladno za opskrbu električnom energijom iz vjetroelektrana i fotonaponskih sistema.

Turn2X ove godine planira izgraditi postrojenje snage najmanje devet MW, također u Španjolskoj, javlja njemačka novinska agencija DPA.