Energetika.ba
Restrikcije proizvodnje

Proizvođači obnovljive energije u riziku zbog niskih cijena u Španiji i Grčkoj

Autor: Energetika.ba
Proizvođači obnovljive energije u riziku zbog niskih cijena u Španiji i Grčkoj
Foto: Ilustracija

Kompanije koje razvijaju projekte elektrana na obnovljive izvore potcenile su efekat ograničavanja proizvodnje i pad veleprodajnih cijena, što je dovelo do opasnosti od bankrotstava u zemljama poput Španije.

Prosječna tržišna cijena električne energije je u Španiji u aprilu sišla na najniži nivo do sada, tek nešto iznad pet eura po megavat-satu. U Grčkoj su prvi put zabilježene negativne cijene, a i po više sati zaredom su stajale na nuli. To nanosi ozbiljnu štetu proizvođačima struje iz obnovljivih izvora.

U danima sa visokom proizvodnjom zelene električne energije, u ponudi je po oko tri gigavata po cijenama malo iznad nule, naveo je u jednoj prezentaciji predsjednik grčke Asocijacije proizvođača energije iz fotonaponskih sistema (SPEF) Stelios Lumakis.

Riječ je o berzanskom tržištu za dan unaprijed i, prvenstveno, proizvođačima koji pokušavaju da kupoprodajnu cijenu zadrže iznad nule, kako bi im bila isplaćena državna podrška, u skladu sa ugovorima o razlici u cijeni (CfD) koje su potpisali, prenosi Balkan Green Energy News.

Kada je cijena dva sata i više na nuli ili negativna, oni po zakonu nemaju prava na te subvencije.

Navedena pojava šteti operaterima elektrana na obnovljive izvore puštenih u rad nakon 2019, sa ukupnim kapacitetom oko šest megavata. One također nemaju prioritet u alociranju za prodaju.

Situacija je još gora ukoliko se pogleda i trgovanje strujom na nivou regiona. Kupoprodajna cijena u Bugarskoj je u podne, kada je proizvodnja na vrhuncu, redovno na nuli ili negativna, pa Grčka u tim periodima postaje neto uvoznica ukoliko je domaća cijena imalo viša od one u susjednoj zemlji.

Lumakis je naglasio da, kada je cijena nula ili negativna, proizvođači postaju ravnodušni prema isključenjima koja se sprovode uslijed preopterećenosti mreže, budući da ionako neće zaraditi ništa. To će dovesti do osipanja investicija u Grčkoj, koje su do sada bile visoke. Lumakis je iz tog razloga pozvao na potpuni prekid izdavanja dozvola novim projektima.

Dodao je da u aktuelnim uslovima Grčka ne može da ispuni cilj da postane neto izvoznica zelene struje u okolno područje.

Rizik od rasprodaje projekata, bankrotstava
Treba napomenuti da je grčka vlada predložila zakon kojim bi bilo ukinuto pravilo od pet posto u domenu ograničavanja proizvodnje. Naime, elektrana na obnovljive izvore koja proizvodi 100 megavat-sati godišnje mogla je da bude isključivana sa mreže tako da joj učinak bude smanjen za najviše pet megavat-sati.

Po novom rješenju, to pravilo će biti ukinuto, a operatorima mreže dozvoljeno da ograničavaju proizvodnju koliko god im bude neophodno.

I u Španiji rastu izazovi u pogledu niskih cijena i restrikcija. Prosečna cena za april iznosila je samo pet eura po megavat-sati. Provajder usluga u energetici Our New Energy procijenio je za Montel da je moguće da će početi bankrotstva, budući da igrači na tržištu već planiraju da rasprodaju neke investicije.

Ove prepreke ugrožavaju dostizanje ambicija za 2030. koje se tiču podizanja udjela obnovljivih izvora. Grčka je sebi zadala 80 posto, a trenutno je na 55 procenata.