Energetika.ba
Obnovljivi izvori

Rio Tinto nastavlja zeleni put s kupovinom energije iz solarne farme u Australiji

Autor: Energetika.ba
Rio Tinto nastavlja zeleni put s kupovinom energije iz solarne farme u Australiji
Foto: Rio Tinto

Rio Tinto u srijedu je najavio dogovor o kupovini energije iz nove solarne farme u Queenslandu dok nastoji učiniti svoje aluminijske operacije više 'zelenim' na istočnoj obali zemlje i prepoloviti svoje direktne i indirektne emisije do 2030.

Kompanija je potpisala 25-godišnji ugovor sa kompanijom za zelenu energiju European Energy Australia, koja gradi solarnu farmu Upper Calliope od 1,1 gigavata u Queenslandu koja će kada bude završena biti najveća u zemlji, saopćio je Rio.

Kada bude razvijena i odobrena, solarna farma će imati potencijal da smanji operativnu emisiju ugljenika u Riju za 1,8 miliona tona godišnje.

Rio Tinto je 10. najveći emiter u Australiji, prema podacima Regulatora čiste energije. U 2022. prijavio je direktne i indirektne emisije u iznosu od 30,3Mt ekvivalenta CO2, od čega je oko dvije trećine došlo iz njegovog odjeljenja za aluminijum.

Kompanija je godinama pokušavala prošle decenije prodati stari odjel, prije nego što je razmišljala o zatvaranju, pod bivšim šefom Jean-Sébastien Jacquesa.

Planirano je da izgradnja fabrike Upper Calliope počne 2025. ili 2026. godine i biće izgrađena na lokaciji oko 50 kilometara jugozapadno od Gladstona.

Očekuje se da će sporazum o solarnoj energiji osigurati načine za ponovno napajanje tri proizvodne imovine Rija u Gladstoneu - topionice aluminija Boyne, rafinerije glinice Yarwun i rafinerije glinice Queensland, navodi se u saopćenju kompanije.

Rudarski gigant je u junu 2022. zatražio prijedloge za razvoj elektrana na vjetar i solarnu energiju u australskoj državi Queensland za napajanje tri svoja aluminijumska projekta do 2030. godine.

Upper Calliope je prvi uspješan kandidat u formalnom zahtjevu za prijedloge koji je podnio Rio za projekte obnovljive energije i učvršćivanja u centralnom i južnom Queenslandu, navodi se.